UCI

Přípravy na MS v Glasgow vrcholí

Přípravy na MS v Glasgow vrcholí

Skoro rok trvají přípravy Českého svazu cyklistiky na akci roku 2023, kterou je pro reprezentaci monstrózní mistrovství světa v Glasgow. Od 3. do 13. srpna se ve Skotsku bude bojovat o tituly ve všech cyklistických disciplínách kromě cyklokrosu!

Nové mistry světa tak poznají silničáři, dráhaři, bikeři (cross country, maraton, sjezd), reprezentanti v BMX (klasický BMX Race i BMX Freestyle v disciplínách Park a Flatland), trialisté, sáloví cyklisticé a v neposlední řadě para cyklisté. 

Český svaz cyklistiky rozhodně neponechal nic náhodě, protože přípravy na takovou akci jsou nesmírně náročné. První informace ohledně „multi“ mistrovství světa začala Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zveřejňovat během loňského léta a konkrétní podobu začalo vše dostávat po silničním mistrovství světa v Austrálii, které proběhlo v září 2022.

„Od té doby jsme začali i my řešit s jednotlivými disciplínami jejich potřeby týkající se zejména dopravy a ubytování. Od ledna pak probíhají pravidelné online mítinky národních federací s UCI. Když to zaokrouhlím, jde o plánování v horizontu 10 měsíců, které se zintenzivňuje každým měsícem,“ říká David Vichr, sportovní koordinátor ČSC a také Chef de Mission Glasgow za Český svaz cyklistiky.

Ojedinělý projekt je velmi náročný na logistiku, protože ne všechny disciplíny se uskuteční v Glasgow. Týká se to zejména bikerů. Závodníci v cross country a maratonu budou o medaile bojovat ve Tweed Valley, což je 110 km východně od Glasgow, sjezdaři na tradičním místě ve Fort William (pravidelně se tam jezdí Světový pohár), který je od největšího skotského města 200 km na sever.

Lokalita silniční Para cyklistiky je ve městečku Dumfries, které leží 120 km jižně od Glasgow. „Ani silniční cyklistika nebude přímo v centru dění, ale zhruba 20 minut od města, protože časovky napříč všemi kategoriemi se pojedou mimo Glasgow a silniční závody mužů Elite, do 23 let a žen budou startovat také mimo,“ prozrazuje koordinátor ČSC.

Mapa MS Glasgow

„Co se týká logistiky, pracujeme se současnými možnostmi, které máme k dispozici, takže se jedná o reálný, nikoliv ideální stav. Reprezentační trenéři si této situace byli vědomi, a tak bylo potřeba v některých případech udělat určitý kompromis oproti běžné situaci, kdy se vrcholné akce jednotlivých disciplín časově nepřekrývají. Za to bych chtěl všem poděkovat. Aktuálně máme zabezpečeny všechny disciplíny. Skoro u všech je scénář takový, že realizační týmy cestují s vybavením pro závodníky dodávkami z ČR a závodníci do místa konání přiletí,“ říká Vichr.

Česká výprava bude mít určitě ve Skotsku hodně přes 100 lidí. „Finální čísla ještě nemáme k dispozici, protože jsou stále otevřeny registrace u většiny disciplín, nicméně aktuálně počítáme s výpravou čítající 80 sportovců a 55 členů realizačního týmu a oficiální delegace,“ informuje sportovní koordinátor ČSC.

Cesta do Skotska s sebou přináší řadu složitostí díky tomu, že Velká Británie už není členem Evropské unie. „Bohužel tohle nám v posledních týdnech výrazně zkomplikovalo poslední přípravy před akcí samotnou. Během jara jsme se dotazovali jak UCI, tak lokálního organizačního výboru, zda by nebylo možné vyžádat s ohledem na velikost akce výjimku u britské vlády. Na posledním online meetingu 14. června nám bylo sděleno, že se dohodu nepodařilo sjednat, a tudíž je potřeba veškerý materiál včetně kol před odjezdem nahlásit přes tzv. ATA carnet. To pro nás znamená, že musíme sepsat a nahlásit každý náhradní díl na kolo a vybavení mechaniků, které do Skotska dovážíme, tedy od galusek, přes převodníky až po sadu inbusů. Tyto seznamy se pak předloží na Hospodářskou komoru ČR, která poté začne komunikovat s britskou stranou,“ prozrazuje David Vichr a dodává, že celkové náklady, na které Český svaz cyklistiky tento projekt vyjde, se budou pohybovat v řádech několika miliónů korun. „Přesná čísla ale budeme znát až po akci.“

Autor článku: Jan Krůta