Cyklokros

Tábor opět přivítá světovou cyklokrosovou elitu

Do jihočeského Tábora, konkrétně na okruh v okolí areálu Komora, se v neděli 14. listopadu opět sjede cyklokrosová elita, aby v šestém podniku seriálu Světového poháru bojovala o body do celkového hodnocení seriálu. A závodní den to bude doslova nabitý, na programu bude celkem pět závodů.

Závod prestižního seriálu se v Táboře pojede již po sedmnácté a pořadatelé jej nevynechali ani v loňské sezoně, těžce poznamenané coronavirovou pandemií. Po odřeknutí několika podniků byl nakonec ten táborský zahajovacím závodem a pouze jedním z pěti, které se odjely.

„Upřímně říkám, že bych chtěl poděkovat všem institucím za přízeň a pomoc, bez ní by takový podnik nebylo možno uspořádat,“ zdůraznil šéf cyklokrosové komise ČSC a předseda organizačního výboru Petr Balogh. Upozornil i na to, že Agentura cyklistiky pořádá SP společně s klubem ČEZ Cyklo Team Tábor, který letos slaví padesát let od svého založení a prozradil, že na nedělním startu budou jezdci z dvaceti zemí. A že cyklokros táhne, tak o tom svědčí jedno číslo: v loňském roce šel televizní signál z Tábora do 93 států celého světa. A o nic nepřijdou diváci ani letos, ČT bude závody opět vysílat.

„Táborsko jako region je zaslíbeno cyklistice. Tábor je baštou cyklokrosu a já se moc těším až se cyklokrosaři rozjedou. Je to nejen velká sportovní, ale i společenská událost. Jsem rád, že se mohu podílet na spolupráci, protože organizátoři to dělají na skvělé úrovni a je to reklama pro celý region,“ řekl senátor Jaroslav Větrovský.

Mezi cyklokrosaře zavítal i předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. „Myslím, že  důkazem jak NSA vnímá cyklistiku a cyklokros, je dlouhodobá podpora. Máme rozjeté s ČSC a jejím prezidentem Petrem Markem další projekty. Závod Světového poháru je předvoj toho, co se stane v roce 2024, kdy se v Táboře pojede větový šampionát. Vnímáme v Táboře tu tradici i kvalitu a to budeme vždy podporovat.“

Petr Marek poukázal na tradici cyklokrosu v českých zemích. „Má tradici a patří mezi základní disciplíny svazu. Jsme rádi za podporu NSA, protože bez ní by se to nepodařilo uspořádat ani tak dobrým pořadatelům z Agentury cyklistiky,“ řekl Marek.

Na cenách si závodníci rozdělí celkem 81.615 euro, pochopitelně bude nutné dodržovat covidová opatření. Podle posledního nařízení to znamená, že kdo je v areálu, tak musí mít roušku, být očkován nebo mít platný test či prodělanou nemoc.

Reprezentační kouč Petr Klouček míní, že „hlavně v mladých kategoriích máme šance. Mistrovství Evropy dopadlo pro nás katastrofálně. Ale má to několik příčin. Junioři nejezdili venku, většina viděla trať poprvé a i pořadatel dělal první závody a organizace byla mizerná. Nepovedlo se vše, co šlo. Padaly řetězy, svou vinou padali jezdci. V Táboře určitě myslíme na umístění v první desítce, ale myslím, že juniorky a junioři se minimálně přiblíží medaili.  A v elitní kategorii mužů je Michael Boroš výrazně lepší jak v minulých sezonách, navíc trať má za barákem a dokonale ji zná. Věřím, že desítka je pro něj reálná. Na silnici držel krok s našimi nejlepšími silničáři, má natrénováno více jak v předchozích letech a je to na jeho výkonech je to znát,“ řekl Petr Klouček.

Na závěr tiskové konference představili pořadatelé MS 2024 logo šampionátu. Mistrovství se uskuteční 3. a 4. února 2024. “I proto letos a příští rok pořádáme SP a v lednu 2024 mistrovství republiky. To se pojede na inovované trati, aby si ji naši jezdci mohli s předstihem vyzkoušet,” dodal Balogh.

FOTO Jaroslav Svoboda

.