ČSC

Prezident ČSC Petr Marek: Letošní rok byl po sportovní stránce mimořádný

Česká cyklistika má za sebou hodně vydařený rok. Z hlediska sportovních výsledků jeden z nejlepších za poslední dobu. Čeští reprezentanti byli vidět na stupních vítězů v nejrůznějších disciplínách včetně těch nových jako Freestyle BMX a další. „Po sportovní stránce to byl mimořádný rok. Ve všech disciplínách jsme získali dohromady bezmála 40 medailí. To je skvělé,“ říká prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek.

Kdybyste měl vyzdvihnout největší úspěchy českých cyklistů v letošním roce, co by to bylo?

Asi Mathiase Vacka, který získal dvě stříbrné medaile v silničním závodě na mistrovství světa i Evropy v kategorii U23 a Ivetu Miculyčovou, která jezdí BMX Freestyle, a která je ve svých sedmnácti mistryní Evropy a bronzová z MS. Takové úspěchy jsme dlouho neměli. Hodně se dařilo i třeba mladým dráhařům na mistrovství světa a Evropy, kde jsme získali několik titulů. Je potěšující, že máme hodně nadějných závodníků napříč disciplínami, kteří jsou dost vidět. Vždycky se jim za svaz budeme snažit vytvořit ty nejlepší podmínky, aby mohli dál výkonnostně růst.

Když se sportovcům dané federace daří na mezinárodním poli a získávají na vrcholných akcích medaile, promítne se to pozitivně i do rozpočtu?

To nejsem nyní schopen plně zhodnotit, protože kritéria pro rozdělování dotací jsou v posledních letech často měněna.  Podle mě by medaile, respektive úspěšnost daného sportu, měla být jedním z hlavních kritérií při rozdělování peněz. Národní sportovní agentura, od které prostředky na činnost získáváme, v tomto směru v letošním roce bohužel posuzovala primárně členskou základnu. Dřív to tak nebývalo. Takže letos jsme třeba hospodařili s rozpočtem nižším o 16 procent, což je opravdu zásadní pokles, a když k tomu připočtete ještě letošní vysokou inflaci okolo 10-15 %, dostáváme se na opravdu zásadní zásahy do rozpočtu. Navíc je třeba si uvědomit, že zabezpečujeme sportovní činnost v sedmi odvětvích cyklistiky včetně handicapovaných cyklistů a řada z nich má ještě další dílčí disciplíny. Do toho podporujeme sportovní střediska mládeže a také musíme obhospodařovat sportoviště a majetek, jako např. velodrom v Motole, automobily, reprezentační vybavení a mnohé další. Nebylo to po této stránce letos vůbec jednoduché, museli jsme např. omezit některá reprezentační soustředění a výjezdy na závody, které by ale hlavně mladým pomohly dostat se v žebříčku o něco výš. O to víc si pak vážíme našich partnerů v čele se ŠKODA AUTO a firmou KALAS Sportswear, kteří nám dlouhodobě zachovávají přízeň. Bez jejich podpory by to bylo těžké.

Když se za rokem 2022 ohlédněte po stránce pořádní závodů na území České republiky, co se podařilo?

Udrželi jsme vysoko nastavenou laťku a potvrdili, že umíme zorganizovat skvělé závody na mezinárodní úrovni. Byla jich spousta, jmenoval bych například Světový pohár MTB v Novém Městě na Moravě, významné silniční závody Sazka Tour, Závod míru U23, Juniorů, cyklokrosový Světový pohár v Táboře, mezinárodní UCI dráhové závody jako Přilba Moravy nebo Memoriál Otmara Malečka, mistrovství Evropy v maratonu horských kol v Jablonném v Podještědí a mnohé další. Nesmíme zapomenout ani na pořadatele národních pohárů, které jsou pro naše závodníky nesmírně důležité. I díky nim z nich jednou mohou vyrůst borci, kteří budou vozit medaile z vrcholných akcí. Poděkování patří v tomto směru i Dukle Praha a Olympu, kteří podporují nadějné cyklisty napříč disciplínami, i když nejsou jejich kmenovými závodníky.

Jak se dařilo české sportovní diplomacii na poli vrcholných cyklistických institucí?

Na tom pořád musíme pracovat a zkoušet dostal do nějakých struktur Evropské nebo Mezinárodní cyklistické unie další české zástupce. V UCI máme jako viceprezidentku Katku Nash, já jsem předsedou komise MTB při UEC, člen komise MTB a olympijské komise v UCI, ale rádi bychom počet našich lidí rozšířili.

Co pro to udělat?

Prvním takovým krokem může být třeba kongres Evropské cyklistické unie, který se nám na příští rok podařilo dostat do Prahy. Uskuteční se 4. – 5. března a zúčastnit by se ho měli zástupci všech evropských federací (s výjimkou zástupců Ruska a Běloruska). Účast potvrdil i prezident UCI David Lappartient. Je to významný úspěch na diplomatickém poli a tato akce určitě může otevřít cestu dalším našim lidem do nějakých funkcí. Budu moc rád za každého nového člověka.

Jaké významné akce čekají českou cyklistiku v roce 2023?

Na svatého Valentýna, tedy 14.2. se naposledy ohlédneme za rokem 2022 v rámci předávání cen Krále cyklistiky a na začátku března nás čeká již zmiňovaný Evropský kongres. V Novém Městě na Moravě se znovu pojede Světový pohár horských kol, bikový závod domácího poháru na Zadově se podařilo dostat do prestižní kategorie HC, takže se i tam můžeme těšit na skvělou konkurenci. Na silnici to budou znovu Sazka Tour a Závody míru, příští rok předsedáme i závodům Visegradské 4. Společné mistrovství republiky na silnici se tentokrát uskuteční na Slovensku. BMX nám do Benátek přiveze Evropský pohár a v cyklokrosu chystáme mistrovství světa, která uvidí Tábor na začátku roku 2024, takže se na něm bude usilovně pracovat a Světový pohár pořádat příští rok nebudeme. Kvalitní mezinárodní závody proběhnou i na dráze. Špičkových závodů napříč disciplínami bude celá řada, fanoušci se mají na co těšit.

Co byste popřál české cyklistické rodině do Nového roku?

V první řadě hezké svátky, klid a pohodu všem. Našim reprezentantům přeji hodně úspěchů, aby se podařilo navázat na letošní sezonu. Příští rok bude důležitý i z hlediska vyjíždění míst na olympiádu, tak doufám, že budeme i tady úspěšní. A taky věřím, že pro českou cyklistiku dokážeme získat další partnery, kteří se připojí k těm dlouhodobě významným v čele se Škoda Auto a firmou Kalas.

Užijte si Vánoce a hodně zdraví do roku 2023!

Autor článku: Jan Krůta