Silnice

Šumpík na úvod porazil mistra světa, v časovce byl pátý

Šumpík na úvod porazil mistra světa, v časovce byl pátý

Pavel Šumpík se stal senzačním vítězem úvodní etapy Závodu míru juniorů. Dvaapadesátý ročník čítající čtyři etapy odstartoval ve čtvrtek v Litoměřicích.

„Je to neuvěřitelné, prostě neskutečné. Vždyť jde o jeden z největších závodů mojí kategorie a já pojedu v trikotu lídra,“ radoval se sedmnáctiletý závodník patřící normálně do sestavy akademie Romana Kreuzigera.

Na start tradiční prověrky mladých cyklistů se postavilo osmnáct národních týmů a čtyři klubové výběry. Balík na startu čítal přes sto dvacet cyklistů z jednadvaceti zemí, přičemž největší hvězdou byl úřadující juniorský mistr světa z Dánska Albert Philipsen, který má od příští sezony podepsaný čtyřletý kontrakt ve World Tour formaci Lidl Trek.

Právě rodáka z Holte, který v předešlém průběhu sezony během sedmi závodních dnů slavil dvě vítězství, porazil na pásce Pavel Šumpík.

Do páteční časovky na deset kilometrů odstartoval ve žlutém dresu lídra Závodu míru juniorů, která má na programu v sobotu královskou etapu v Krušných horách a v neděli bitva o vítězství vyvrcholí čtvrtým dějstvím.

V časovce skončil Šumpík pátý se ztrátou 22 sekund na Philipsena, v průběžném pořadí si pohoršil na druhé místo.

Autor článku: Jan Krůta