ČSC

Kdo získá korunu pro Krále cyklistiky?

Mistryně Evropy v disciplíně Freestyle BMX Iveta Miculyčová, dvojnásobná medailistka z cyklokrosových šampionátů Kristýna Zemanová a v neposlední řadě vicemistr světa v MTB maratonu Martin Stošek jsou největšími favority na prvenství v anketě Král cyklistiky za rok 2023. Vítěz bude oznámen ve čtvrtek večer ve Velké Dvoraně Veletržního paláce v Praze.

Jedná se již o 59. ročník prestižní ankety Českého svazu cyklistiky. Galavečer, na jehož konci bude korunován nový Král cyklistiky, začíná ve 20.15 hod. a živě ho bude vysílat kanál ČT Sport.

Král cyklistiky je anketa o nejlepšího českého cyklistu, vyhlašována Českým svazem cyklistiky ve spolupráci se odbornou veřejností zastoupenou především sportovními novináři. Koná se již od roku 1965. Cyklisté tehdy vyhlásili svého krále jako první u nás, ostatní sportovní odvětví se přidala až později.

Historicky prvním vítězem ankety se stal silniční cyklista a později úspěšný trenér či organizátor závodů Pavel Doležel, nejúspěšnějšími cyklisty v historii jsou bratři Pospíšilové, kteří zvítězili osmkrát, šestkrát dominoval Ján Svorada a pětkrát Roman Kreuziger.

V anketě Král cyklistiky budou rovněž vyhlášeni vítězové za jednotlivé disciplíny: silnice, dráha, MTB, BMX, cyklokros, sálová cyklistika, dále nejlepší handicapovaní cyklisté, nejlepší junioři a na závěr i absolutní vítěz, Král cyklistiky za rok 2023. Jedna z osobností české cyklistiky bude rovněž uvedena do Síně slávy.

Český svaz cyklistiky slaví v letošním roce 140 let své existence, proto galavečer připomene nejen úspěchy předchozího kalendářního roku, ale umožní divákům prostřednictvím zajímavých příběhů nahlédnout i do historie jednoho z nejstarších sportovních svazů u nás. Každá disciplína bude uvedena vzpomínkami zajímavých osobností, např. Jána Svorady, Jaroslava Kulhavého, bratrů Jana a Jindřicha Pospíšilových a dalších velikánů české cyklistiky.

Večerem budeme provázet komentátor cyklistiky na kanálu ČT Sport Tomáš Jílek.

Hlavními partnery večera jsou společnost ŠKODA AUTO a.s. – generální partner Českého svazu cyklistiky, společnost Sazka a.s. – exkluzivní partner Českého svazu cyklistiky a Národní sportovní agentura – institucionální partner Českého svazu cyklistiky.

FOTO: Michal Červený

Autor článku: Admin