Sálovka

Juniorský titul MČR v kolové získal kombinovaný tým Brno/Zlín

Juniorský titul MČR v kolové získal kombinovaný tým Brno/Zlín

Vrchol sezóny juniorů v podobě MČR v kolové a krasojízdě hostil v sobotu 22. dubna oddíl TJ Petřvald na Moravě v netradičním místě v hale ve Frýdlantu nad Ostravicí. Nejlepší kolováci, krasojezdci a krasojezdkyně se sjeli do Moravskoslezského kraje, aby se utkali o titul, dres v českých barvách a nominaci na Mistrovství Evropy juniorů.

Turnaj kolové odehrálo 6 týmů, které postoupily z 1.Ligy juniorů, ve dvou skupinách po třech – herním systémem každý s každým. Ze skupinových zápasů nám vzešli semifinalisté a poražení, kteří si zahráli o 5. – 6. místo. Vítězové semifinále hráli o první místo a titul, poražení ze semifinále sehráli zápas o bronzové medaile.

V zápase o 5. – 6. místo se utkal Přerov se Zlínem, v prvním poločase jsme viděli málo gólů a vyrovnanou hru 1:1, druhý poločas již patřil Přerovu, který vstřelil další tři branky a získal zápas pro sebe 4:1.

Zápas o bronz sehrály Šitbořice a Svitávka. Šitbořičtí hráči se hned ze začátku ujali vedení 3:1, které si udrželi až do konce zápasu a zvítězili 4:2.

Finálový zápas o titul byl velmi vyrovnaný, poločas skončil nerozhodně 2:2, v druhém poločase se ale kombinovaní dokázali utrhnout o dva góly a koncovku zápasu si nenechali utéct. Zlato tedy putuje do Zlína pro Jáchyma Baxu a do Brna s Tadeášem Červíkem. Stříbro do západočeského Chodova u Domažlic.

Hráči Jáchym s Tadeášem budou jako vítězové juniorské kvalifikace reprezentovat naši zemi na Mistrovství Evropy juniorů, které se uskuteční 19. – 20. května ve švýcarském Wallisellenu. Michal s Martinem ze Svitávky kluky doprovodí na ME jako tréninkoví parťáci a náhradní tým.

Pořadí týmů:

1. Sokol Zlín/Favorit Brno – Jáchym Baxa a Tadeáš Červík

2. SK Chodsko – Jan Holar a Martin Kobes

3. Sokol Šitbořice – Šimon Urbánek a Dominik Šabata

4. MO Svitávka – Michal Musil a Martin Konečný

5. Spartak Přerov – Denis Bubeník a Jan Jelínek

6. Sokol Zlín – Richard Baxa, Denis Matras, Kryštof Struhař


KRASOJÍZDA 

Ke kolové patří neodmyslitelně i krasojízda – na Mistrovství České republiky se závodilo v kategoriích jednotlivkyň juniorek, jednotlivců juniorů, dvojic juniorek a smíšených dvojic. Diváci mohli vidět 24 závodních jízd a hned 10 nových osobních rekordů.

V nejpočetnější kategorii juniorek jednotlivkyň byla největší konkurence. Nejlepší jízdou se dokázala prosadit závodnice Jůlie Tůmová z TJ Pankrác Praha a s bodovou hodnotou 89,46 bodu získala titul. Druhé místo si vyjela její týmová kolegyně Vanessa Mbaye 88,08 bodu. Třetí místo putuje do Němčic nad Hanou Kateřině Vosičkové s výkonem 84,22 bodu.

4. Tereza Buršíková – Zlín, 5. Alena Čani – Petřvald, 6. Hana Cikánková – Praha, 7. Anežka Pokorná – Brno, 8. Kateřina Šípková – Brno, 9. Eliška Rozehnalová – Petřvald, 10. Sarah Mbaye – Praha.

V kategorii jednotlivců juniorů jednoznačně zvítězil Kryštof Nečas z Favoritu Brno – 95,87 bodu, na stupních vítězů ho doplnili závodníci Komety Brno – druhý Vojtěch Blažek – 69,88 bodu a třetí Pavel Šín – 63,28 bodu.

4. Jiří Doležel – Němčice nad Hanou, 5. Jan Vitásek – Heršpice, 6. Roman Popovych – Praha, 7. Zahar Rozhkov – Petřvald.

Dvojice juniorek ovládla děvčata z TJ Pankrác Praha Jůlie Tůmová a Hana Cikánková – 59,87 bodu. Druhou příčku si vybojovala sesterská dvojice také z Prahy – Vanessa a Sarah Mbaye – 46,81 bodu. Třetí stupínek obsadily závodnice TJ Sokol Horní Heršpice – Tereza Svobodová s Karin Butorovou a jejich 45,69 bodu.

4. Nela Pavliňáková a Eliška Rozehnalová – Petřvald.

Další kategorií byly dvojice juniorů/smíšené. Prvenství svým osobním rekordem a výkonem 63,49 bodu získali závodníci Komety Brno Vojtěch Blažek a Pavel Šín, druhé místo obsadil Kryštof Nečas s Anežkou Pokornou – 56,97 bodu, kteří závodí za Favorit Brno. Stupně vítězů doplnila a bronz získala dvojice z Němčic nad Hanou ve složení Jiří Doležel a Tereza Kypastová – 36,06 bodu.

Nejlepší krasojezdci a krasojezdkyně podle celosezónní nominace budou reprezentovat Českou republiku na Mistrovství Evropy juniorů.

AUTOR: Jiří Hrdlička

Autor článku: Admin