MTB

Národní šampionát v maratonu ŠKODA AUTO Dolní Morava již 25. července!

Národní šampionát v maratonu ŠKODA AUTO Dolní Morava již 25. července!

ŠKODA AUTO Mistrovství České republiky v maratonu odstartuje na Dolní Moravě již 25. července.

Kolem Králického Sněžníku se cyklisté vydají teprve po druhé, když se loni odehrál premiérový závod v rámci seriálu NOVA CUP. Tehdy více jak stokilometrovou generálku na mistrovství vyhrál Marek Rauchfuss.

„Závod jsem si maximálně užíval a kolikrát jsme si každý z kluků, co jsme jeli, prošli nějakou krizí. Mě se strašně líbily traily přes česko-polské hranice. To byla bomba! Škoda, že to není závod v UCI sérii, protože ta náročnost je fakt brutální,” komentoval tehdy závod ŠKODA AUTO Dolní Morava v roce 2019 vítěz Marek Rauchfuss. 

“Tady v Čechách si troufám říct, že nic podobného není, protože ty kopce jsou dlouhé a těžké,” zdůraznil po závodě Filip Adel.

Právě Filip Adel má do sezóny skvěle našlápnuto, když zvítězil v červnovém závodě Extrém Bike Most, tedy v úvodním maratonském poháru, který se jede jako ŠKODA AUTO Český pohár v maratonu. 

Původní trasa závodu na Dolní Moravě se v některých detailech liší. Velké změny zaznamenala Niceboy jízda, respektive trasa B. 

“Niceboy jízda je na rozdíl od minulého roku technicky zlehčená, odbyly extrémní úseky jako jsou výjezdy a sjezdy. Z úvodu trasy jsme také vynechali výjezd ke Stezce v oblacích a náročný trail kolem Klepáče. Trasa bude zábavná a hravá,” přibližuje designové změny trasy Véna Hornych.

“Zato Corny jízda, na které se jede národní šampionát, bude nefalšovaný mountain biking, který účastníci znají jak z NOVA CUPU, tak pohárových závodů. Ti si užijí prvotní výjezd ke Stezce v oblacích, ale i dlouhé hraniční traily,” uzavírá trasér Véna Hornych.

“Počty osob na jednotlivých trasách máme omezeny. Přesto neočekáváme, že bychom někoho na dlouhé trase odmítli. Účast nám potvrdil i český šampión v XCO Ondřej Cink i vicemistr světa v maratonu Kristian Hynek. Věříme, že se na startu sejde absolutní špička stejně jako na sázavském závodě,” komentuje z organizačního týmu NOVA CUPU Filip Švestka.

Součástí akce jsou také dětské závody do 10 let a Nova jízda na 16 kilometrů. 

V rámci doprovodného programu mohou účastníci využít místní atrakce, jako jsou nová Mamutí horská dráha, Stezka v oblacích, vodní svět, zážitkové a adrenalinové parky či jiné aktivity.

“Dolní Morava je ideálním střediskem pro rodinnou dovolenou a doporučujeme tam strávit celý víkend. Kromě sobotního šampionátu v maratonu se po vzoru loňského mistrovství světa v Kanadě v neděli uskuteční první národní šampionát v e-bike. Věříme, že se zúčastní i užší česká závodní špička, která jej bude brát jako zajímavé zpestření celého závodního víkendu. Závod je vypsán pro elitní kategorie i pro amatéry,” přibližuje nedělní program Filip Švestka.

Okázalé budou nejen ceny pro vítěze. Pro národní šampionku a šampiona připravila ŠKODA AUTO ČR propůjčení vozu ŠKODA Octavia na tři měsíce. V závodě e-bike získá vítěz a vítězka elektrokola značky ŠKODA.  

Kompletní informace o závodě naleznete na www.novacup.cz.

Autor článku: Jakub Edr