Cyklokros

Polák Konwa a Zemanová vyhráli v Hlinsku

Polák Konwa a Zemanová vyhráli v Hlinsku

Polský jezdec Marek Konwa a mladičká Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) vybojovali prvenství ve druhém dílu seriálu Toi Toi Cupu, který se dnes jel v Hlinsku. Zatímco Konwa již v Toi Toi Cupu vyhrál v minulosti, pro Zemanovou, která ještě loni jezdila mezi juniorkami, to bylo premiérové prvenství v kategorii elite.

Ve druhém kole se soupeřům vzdálila trojice Konwa, Tomáš Partstka (Expres CZ – Tufo Team Kolín) a Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), za nimi se s patnáctiveřinovým odstupem vytvořila skupina ve složení Matěj Stránský (Brilon Racing Team MB), Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), Daniel Mayer (KC Hlinsko) a Pavel Jindřich (TJ Stadion Louny).

Po polovině závodu odpadl ze druhé skupiny loňský juniorský mistr Jindřich a na zrychlení Boroše stačil zareagovat Konwa, zatímco Paprstka začal ztrácet a rychle nabral desetivteřinovou ztrátu a dělit se, hlavně v nejtěžším úseku tratě, začala i druhá skupina.

Do závěrečného okruhu vjeli stále spolu Boroš a Konwa, ale Paprstka již ztrácel 27 vteřin, na čtvrtém místě se osamostatnil s odstupem 56 vteřin Stránský. V posledním kole měl z vedoucí dvojice sil více polský šampion Konwa, který si tak po zklamání z až osmého místa z Mladé Boleslavi dojel pro vítězství s náskokem 14 vteřin před Boroš, třetí příčku bezpečně uhájil Paprstka.

„V technické pasáži v lese mi Konwa dokázal ujel. Neměl jsem v ten moment sílu jeho nástup zachytit, a tak jsem si v poklidu pohlídal druhé místo,“ řekl v cíli Boroš, který si ale i tak upevnil v průběžném hodnocení Toi Toi Cupu.

Překvapivý měl průběh závodu žen, jemuž kralovalo mládí. Hned v prvním kole krátce po staru se dostala do vedení osmnáctiletá Karolína Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) a stíhat se jí snažila stejně stará Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB), a tak to vydrželo prakticky celý závodu.

Náskok dvojice se neustále zvyšoval a obě krosařky si rychle vypracovaly dostatečný náskok před ostatními. Vítězka prvního dílu z Mladé Boleslavi Pavla Havlíková (Lawi junior team) tentokrát nástup dvojice nezachytila a kupředu se propracovávala až ze závěru první desítky. Dostala se až na čtvrté míso, ale její útok na stupně vítězek zmařil v posledním kole defekt zadního kola, takže bronz uhájila Belgičanka Laura Verndonschotová.

Až  v předposledním kole se Zemanová dotáhla na Bedrníkovou, které začaly trochu opouštět síly. V posledním kole Zemanová dokázala Bedrníkovou setřást a s bezpečným náskokem si dojela pro svůj premiérový triumf mezi ženami v seriálu Toi Toi Cupu, , ale do průběžného vedení seriálu se dostal Bedrníková, která si dojela v jednom týdnu pro druhý stříbrný stupeň.

„Byl to neskutečně těžký závod, ale pro mě se skvělým koncem. Původně jsem chtěla počkat za skupinu za mnou, ale když se nepřibližovala, tak jsem začala Kaolínu stíhat sama.  Po výjezdu z lesa jsem ji v v závěru podjela a ona udělala chybu, vycvakla a  já získala náskok, který jsem naštěstí udržela až do cíle,“ byla nadšená Kristýna Zemanová.

Muži:

1. Konwa (Pol.) 56:45, 2. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) +14, 3. Paprstka (EXPRES CZ – TUFO  Team Kolín) +48, 4. Stránský (Brilon Racing Team MB) +1:07, 5. Vaníčel (ČEZ Cyklo Team Tábor) +1:18, 6. Hula (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +1:23.

Ženy:

1.Zemanová (Brilon Racing Team MB) 50:56, 2. Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +18, 3. Verndonschotová (Belg.) +2:14, 4. Havlíková (Lawi junior team) +2:30, 5. Heiglová (Rak.) +2:52, 6. Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) +3:03.

Juniorky:

1. Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav) 37:50, 2. Hanáková (ČED Bike Team) +17, 3. Jeřábková (Brilon Racing Team MB) +1:15.

Junioři:

1. Ježek (Brilon Racing Team MB) 39:40, 2. Novotný (Dukla Praha) +1, 3. Schwarzbacher (SR) +17.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha