Cyklokros

Boroš a Havlíková vyhráli Toi Toi Cup v Mladé Boleslavi

Boroš a Havlíková vyhráli Toi Toi Cup v Mladé Boleslavi

Pavla Havlíková (Lawi junior team) a Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), tedy úřadující čeští šampioni odstartovali do nové sezony tím nejlepším způsobem. V již 53. ročníku nejvýznamnějšího domácího cyklokrosového seriálu Toi Toi Cup v Mladé Boleslavi zahájili vítězstvím.

Osminásobná česká šampionka Havlíková zvládla závod skvěle především takticky. Od začátku se držela na samém čele závodu, i když tempo prakticky neustále udávala Belgičanka Suzanne Verhoevenová. Ve vedoucí skupině se dlouho držely i Karolína Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) a Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB).

Rozuzlení přišlo v předposledním kole. Verhoevenové spadl řetěz a rázem se skupina rozpadla, ale zase se později trio Havlíková, Bedrníková a Zemanová sjelo. Havlíková ale v závěrečném okruhu uplatnila své zkušenosti. Využila malého zaváhání Bedrníkové, když předtím trochu zaostala již Zemanová, a bezpečně navázala na závěr loňské vítězné sezony. Mladá Bedrníhová si dojela jistě pro stříbrný stupeň a před Zemanovou se stačila v závěru protlačit na stupně vítězek Verhoevenová.

„Že bych mohla vyhrát jsem nedoufala. Od jara to byl po zdravotních problémech teprve můj druhý závod, takže je to pro mě překvapení. Závodit chci dále, ale nic neplánuji, rozhodující bude zdravotní stránka. Jela jsem chytře, nemusela jsem tahat a hodně mi k vítězství pomohl problém hlavní soupeřky,“ řekla Pavla Havlíková.

Podobný průběh měl závod mužů. V prvním kole jeli na čele Boroš a slovenský mistr Matěj Ulík z EXPRES CZ – Team Kolín. Toho ale rychle ve vedoucí dvojici vystřídal belgický závodník Lander Loockx. Za touto dvojicí jezdilo nejprve osm pronásledovatelů s dvojicí Čechů Jakubem Ťoupalíkem a Jakubem Římanem, později se dotáhl i z poslední řady startující Tomáš Paprstka. Zkoušet dojet nejlepší dvojici se pokusil v polovině závodu A. Ťoupalík, ale marně a v závěru mu viditelně došly síly a propal se na sedmé místo.

Stejně jako v závodě žen rozhodl o vítězi technický problém. Spadlý řetěz v předposledním okruhu zmařil slibně rozjetý závod pro Loockxe, a tak měl Boroš závěr závodu ulehčen. Bezpečně kontroloval svoji pozici a cílem projel o osm vteřin před Belgičanem, zrychlením se na třetí pozici posunul jeho krajan Ward Huybs. z dalších domácích jezdců dojel pátý Říman, před navrátilcem do terénu Paprstkou. Potěšitelný byl výkon loňského juniora Matěje Stránského (Brilon Racing Team MB), který skončil desátý.

„Jsem určitě spokojen, každé vítězství se počítá. Ke konci jsem měl i štěstí a získaný náskok jsem uhájil až do cíle. Loockx byl silnější a já počítal, že v závěru bych mohl jít před něj. Přesto závěr nebyl jednoduchý, vítězství zadarmo to rozhodně nebylo,“ zdůraznil Michael Boroš.     

Juniorkám vládla Eliška Hanáková (ČED Bike Team), vyhrála ale o pouhých osm vteřin před Vandou Dlaskovou (AUTO Škoda Mladá Boleslav), třetí skončila Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team MB). Ještě vyrovnanější byl souboj juniorů. Vyhrál Václav Ježek (Brilon Racing Team MB) s náskok tří vteřin před Ondřejem Novotný (Dukla Praha) a třetí Maximilian Kerl (Author team Stupno) byl pomalejší o dalších deset vteřin.

Výsledky:

Ženy:

1. Havlíková (Lawi junior team) 50:41, 2. Bedríková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +6, 3. Verhoevenová (Belg.) +14, 4. Zemanová (Brilon Racing Team MB) +26, 5. Verdonschotová (Belg.) +54, 6. Borellová (It.) +1:03.

Muži:

1.Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) 1:03:54, 2. Loockx (Belg.) +8, 3. Huybs (oba Beg.) +20, 4. Toneatti (It.) +26, 5. Říman (AUTO ŠKODA Mladá Boleslav) +33, 6. Paprstka (EXPRES CZ – Team Kolín) +43.

Juniorky:

1. Hanáková (ČED Bike Team) 36:48, 2. Dlasková (AUTO Škoda Mladá Boleslav) +8, 3. Hladíková (Brilon Racing Team MB) +36.

Junioři:

1.Ježek (Brilon Racing Team MB)  39:56, 2. Novotný (Dukla Praha) +3, 3. Kerl (Author team Stupno) +13.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha