Silnice

Kvasničková jedenáctá v časovce na MS!

Kvasničková jedenáctá v časovce na MS!

Eliška Kvasničková se postarala o zatím nejlepší český výsledek na mistrovství světa v silniční cyklistice v Belgii, když v časovce juniorek obsadila velmi dobré 11. místo z 55 startujících.

Na vítěznou Rusku Ivančenkovou ztratila česká závodnice na trati dlouhé 19,3 km přes dvě minuty. Odskočené ale byly jen tři medailistky, za nimi to bylo hodně vyrovnané. Od osmého místa dělilo Kvasničkovou pouze šest vteřin.

„Jsem spokojená. Bylo to fakt našlapané. Kdybych jela o pár vteřin rychleji, mohla jsem být třeba osmá, ale za mnou ty odstupy dalších závodnic taky moc velké nebyly,“ řekla Kvasničková.

„Na to, že Eliška jezdí na silnici teprve rok, tak je to velký úspěch. Časovka je i o zkušenostech, které jí ještě trochu chybí, ale příští rok může reálně myslet na top 5,“ řekl reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Úřadující mistryně republiky v časovce potvrdila výbornou formu. Před pár dny skončila osmá na evropském šampionátu a nyní přidala další úspěch v boji se světovou elitou. Druhá česká reprezentantka Julia Kopecky obsadila 45. místo.

V časovce juniorů to bylo našlapané ještě více. Oba Češi se seřadili ve výsledkové listině hned za sebou na 32. (Matyáš Kopecky) a 33. (Štěpán Telecký). Na mistra světa, Dána Wanga, ztratili v časovce na 22,3 km shodně 1:48 min.

„Časovka bylo hodně těžká, rychlá. Síly jsem si rozvrhl dobře, podle wattů jsem jel svoje maximum. Takže můžu být celkem spokojen,“ přiznal Kopecky. „Na mě by ta časovka mohla být trochu techničtější, ale bylo to pro všechny stejné,“ dodal. „Moc jsem nevěděl, co od sebe můžu čekat, bylo to moje první mistrovství světa. Zajel jsem asi to, na co momentálně mám,“ uvedl Telecký.

„Umístění sice na papíře nevypadá nějak fantasticky, ale u juniorů byla ta časovka nesmírně vyrovnaná. Oba kluci ztratili přes minutu čtyřicet a stačilo to na čtvrtou desítku. Na nějaké šesté místo jim chyběla jen minuta. Ale oba zajeli pěknou časovku a předvedli slušný výkon,“ hodnotil Tomáš Konečný.

Časovka juniorek (19,3 km): 1. Ivančenková (Rus.) 25:05, 2. Backstedtová (Brit.) +10, 3. Niedermaierová (Něm.) +25, 4. van der Meidenová (Niz.) + 1:25, 5. Leechová (Brit.) + 1:26, … 11. Kvasničková +2:21, 45. J. Kopecky (obě ČR) +3:57.

Časovka juniorů (22,3 km): Wang (Dán.) 25:37, 2. Tarling (Brit.) +20, 3. Segaert (Belg.) +29, 4. Bévort (Dán.) +30, 5. Le Huitouze (Fr.) +33, … 32. M. Kopecky, 33. Telecký (oba ČR) oba +1:48.

Foto: ČSC

Autor článku: Jan Krůta