Silnice

Kopecky v časovce ve čtvrté desítce, mezi ženami má titul van Dijková

Kopecky v časovce ve čtvrté desítce, mezi ženami má titul van Dijková

Český reprezentant Tomáš Kopecky nezajel na mistrovství světa v Belgii časovku kategorie mužů U23 výsledkově úplně podle představ a ve vyrovnaném závodě obsadil 34. místo, když na vítězného Dána Johana Priceho-Pejtersena ztratil na trase dlouhé 30,3 km 2:02 min.

Kopecky však neměl na světový šampionát ideální přípravu, protože na etapovém závodě Tour de l´Avenir, kde v prologu obsadil páté místo, musel kvůli pádu a zranění kolena ve 3. etapě odstoupit. A léčba si vyžádala několikadenní pauzu v tréninku.

Titul vybojoval Dán Petersen, který před pár dny slavil v Itálii titul evropského šampióna v časovce a nyní přidal do sbírky ještě cennější kov.

V časovce žen, kde žádná česká závodnice nestartovala, vybojovala zlato Nizozemka Ellen van Dijková. Vyhrála před Švýcarkou Marlen Reusserovou a krajankou Annemiek van Vleutenovou.

Čtyřiatřicetiletá van Dijková získala na nedávném ME hned dvě medaile, v časovce byla druhá a silniční závod vyhrála. Ze světového šampionátu má již druhé zlato, to první získala už v roce 2013.

„Je to splněný sen, celý rok jsem se k tomu upínala,“ řekla van Dijková. „Trať pro mě byla úplně skvělá a jsem nesmírně šťastná, že to vyšlo na titul. Možná to byla moje životní časovka,“ dodala šampiónka, která se na trať vydala už jako 20. z 50 startujících žen a v cíli musela dlouho čekat, na co její výkon bude stačit. Nakonec ji žádná ze soupeřek překonat nedokázala.

Časovka žen (30,3 km): 1. van Dijková (Niz.) 36:05, 2. Reusserová (Švýc.) +10 s, 3. van Vleutenová (Niz.) +24, 4. Nebenová (USA) +1:24

5. Brennauerová (Něm.) +1:30, 6. Labousová (Fr.) +1:47.

Časovka mužů U23 (30,3 km): 1. Price-Pejtersen (Dán.) 34:29, 2. Plapp (Austr.) +10, 3. Vermeersch (Belg.) +12, 4. Wærenskjold (Nor.) +13, 5. van Dijke + 24, 6. Hoole (oba Niz.) + 39, … 34. T. Kopecky (ČR) +2:02.

Foto: ČSC

Autor článku: Jan Krůta