Paracyklistika

Brambora z Tokia potvrdila životní sezonu Patrika Jahody

Brambora z Tokia potvrdila životní sezonu Patrika Jahody

Výborné, ale nepopulární čtvrté místo, vybojoval na paralympijských hrách v Tokiu český reprezentant a člen týmu NUTREND Specialized Racing Patrik Jahoda. Postaral se tak o vůbec nehodnotnější výsledek české cyklistické výpravy na letních paralympijských a olympijských hrách v Tokiu.

Úřadující mistr Evropy zaostal jenom kousek od bronzové medaile v časovce jednotlivců,, když zajel závod na hranici svým absolutních možností. Patrik je v kategorii handbikerů MH1 limitován složitostí klasifikačního systému, který je pro jezdce s velmi vysokým handicapem, který Patrik má, nepříznivý v porovnání se soupeři, jejichž omezení není tak velké.

Kvalitnímu výsledku a umístění v Tokiu podřídil Patrik a jeho tým vše v dlouhodobé přípravě a výrazné zlepšení našeho nejlepšího handicapovaného cyklisty současnosti je zřejmé. Patrik zažívá svou životní sezónu, nejen výkonově ale i výsledkově.

A jak sám Patrik sezonu hodnotí? „Nebyla úplně ideální. Povedlo se mi získat bronz na Světovém poháru v Belgii v tak otřesných podmínkách, že si to člověk nemohl ani užít. Jak mistrovství světa, tak paralympiáda dopadly čtvrtými místy, což je zklamání. Aspoň jsem si spravil chuť titulem mistra Evropy v časovce.“

Po výkonnostní stránce prý ale sezona úspěšná bezesporu byla. „Na všech vrcholech, které jsme si před sezónou vytyčili, se mi povedlo mít špičkovou formu a zajížděl jsem své maximální výkony. Bohužel ani to většinou nestačilo,“ pokračoval a přiznal, že atmosféru paralympiády si při své premiéře ani moc neužil. „Upřímně řečeno, tím, že byla cyklistika úplně separovaná a navíc bez diváků, mi to přišlo jako kterýkoliv jiný závod Světového poháru. V tomto pohledu bylo pro mě Tokio určitě zklamání.“

V současné době již myslí na příští rok. „“Chtěl bych obhájit titul mistra Evropy a pokud možno přidat i titul ze silničního závodu. Dalšími cíli jsou pódiová umístění na Světových pohárech a samozřejmě na mistrovství světa,“ dodal Patrik Jahoda.

Výsledky Patrika Jahody v roce 2021:

mistr Evropy – časovka (Upper)

4. místo oaralympijské hry v Tokiu (časovka)

3. místo SP v silničním závodu (Ostende)

4. místo SP v časovce (Ostende).

FOTO Eduard Erben, Richard Jahoda

Autor článku: Jaroslav Cícha