Silnice

Na MS do Belgie jede 17 českých cyklistů

Na MS do Belgie jede 17 českých cyklistů

Celkem 17 silničních cyklistů bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Belgii, které se koná od 19. do 26. září. V nominaci, kterou schválila silniční komise Českého svazu cyklistiky, nechybějí borci z WorldTour jako Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Josef Černý nebo olympionik a nejlepší český muž z nedávného ME Michael Kukrle.

„V nominaci je v podstatě to nejlepší, co bylo v danou chvíli k dispozici. Určitě můžeme myslet skoro ve všech kategoriích na hodně dobré umístění, což by byl výsledek v top 10. Medaile by byla úplně super, ale je to mistrovství světa, kde bude skvělá konkurence. K úspěchu je potřeba kromě formy i štěstí,“ říká reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Silniční závody vrcholí na náročném městském okruhu v Leuvenu, který bude vyhovovat hlavně klasikářům. „Bude tam spousta nervozity, asi i pádů, pojede se po úzkých cestách. Rozhodnou i zkušenosti a bude tam velký boj o pozice,“ odhadoval trenér.

Do vrcholu šampionátu, silničního závodu mužské elity, nominoval kvarteto Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Josef Černý, Michael Kukrle. „Hlavně Štybar s Vakočem mají s podobnými závody obrovské zkušenosti a bude jim to sedět. Štybar navíc kousek od cíle bydlí, takže bude mít dvojnásobnou motivaci. Ale hodně věřím i Kukrlemu, který byl teď na Evropě naším nejlepším mužem. Pepa Černý bude spíš v silničním závodě pracovat pro kluky, protože pro něj je klíčová hlavně časovka a hodně se k ní upíná,“ prozradil Konečný.

V ostatních kategoriích je podle něj více závodníků, kteří mohou pomýšlet na úspěch. A jmenuje třeba sourozence s příjmením Kopecký, kteří žijí v Nizozemsku. „Julia zajela v juniorkách několik velmi dobrých výsledků na Světových pohárech, v juniorech by měl zúročit zkušenosti Matyáš Kopecky, který je druhoročák a ta trať mu bude sedět. Oni jsou na podobné tratě z Nizozemska zvyklí, bude to v podstatě městské kritérium po kostkách s krátkými prudkými výjezdy,“ řekl trenér.

V kategorii mužů U23 startuje ještě jejich bratr Tomáš Kopecky. „Ten to směřuje hlavně k časovce, na Tour de l´Avenir byl pátý v prologu. Bohužel měl pak v dalším průběhu závodu pád, zranil se a jeho příprava na šampionát byla trochu ovlivněna. Proto počítáme, že v silničním závodě bude spíš pomáhat klukům, z nichž může uspět v podstatě kdokoli. Máme tam hodně rychlé závodníky, kteří mají šanci i ve spurtu, hlavně Bittnera,“ prohlásil Tomáš Konečný.

Do Belgie jede nakonec jediná česká žena, a tou je zkušená Jarmila Machačová. Startovat bude jen v silničním závodě. „Nahlášené jsme měly čtyři závodnice, jenže Neumanová ukončila sezónu ze zdravotních důvodů a Nosková s Bajgerovou se rozhodly po mistrovství Evropy, že na svět jet nechtějí. Dál už nebylo kam sáhnout, ta díra za těmito čtyřmi je dost velká,“ vysvětlil trenér reprezentace.

Program MS a česká účast

Časovky

Neděle 19. 9.: muži ELITE (43,3 km), Josef Černý.

Pondělí 20. 9.: muži U23 (30,3 km), Tomáš Kopecky, ženy ELITE (30,3 km) bez české účasti.

Úterý 21. 9.: junioři (22,3 km), Štěpán Telecký, Matyáš Kopecky, juniorky (19,3 km) Julia Kopecky, Eliška Kvasničková.

Středa 22. 9.: smíšená štafeta (bez české účasti).

Silniční závody

Pátek 24. 9.: junioři (121,4 km) Štěpán Telecký, Matyáš Kopecky, Adam Seeman, Milan Kadlec, muži U23 (160,9 km) Pavel Bittner, Petr Kelemen, Daniel Babor, Jakub Ťoupalík, Tomáš Kopecky.

Sobota 25. 9.: juniorky (75 km) Julia Kopecky, Eliška Kvasničková, Gabriela Bártová, ženy ELITE (157,7 km) Jarmila Machačová.

Neděle 26. 9.: muži ELITE (268,3 km), Michael Kukrle, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Josef Černý.

Foto: Jan Brychta, ČSC

Autor článku: Jan Krůta