Silnice

Silniční cyklisty čeká ME v Itálii, trenér věří v medaili

Silniční cyklisty čeká ME v Itálii, trenér věří v medaili

Od středy do neděle hostí italské Trento mistrovství Evropy silničních cyklistů. Česko bude reprezentovat celkem 20 závodníků a reprezentační trenér Tomáš Konečný věří, že se podaří vybojovat nějaká medaile.

„Máme silný tým a o medaile se určitě chceme rvát. Vždy musíme mít ty nejvyšší ambice, i když vloni jsme nasadili laťku hodně vysoko,“ řekl Konečný a narážel na zlato juniora Mathiase Vacka z časovky, stříbro Pavla Bittnera v silničním závodě juniorů a bronz Vojtěcha Řepy v závodě mužů U23.

Šampionát zahájí ve středu časovky, od pátku do neděle se jedou silniční závody všech kategorií. Oslabena bude kategorie mužů U23, kde kvůli zraněním z nedávného Tour de l´Avenir vypadli z nominace Mathias Vacek a Tomáš Kopecký. „Takový je bohužel sport, nic s tím nenaděláme. U Mathiase je to zranění vážnější. Dva týdny neseděl na kole a nestihne se dát dohromady ani pro mistrovství světa. Tomáš by měl svět stihnout,“ prozradil trenér.

„Máme silný tým juniorů, kde jsou závodníci, kteří umí dobře zaspurtovat, i lidi na úniky. Kluci celoročně jezdili dobře a medaili klidně mohou získat. Výhodou je, že tam máme čtyři prvoročáky, kteří mohou jet v této kategorii ještě příští rok,“ uvedl Konečný. To samé v juniorkách. Julia Kopecky byla před pár dny třetí na Nation´s Cupu ve Španělsku a věřím, že formu potvrdí i na Evropě,“ dodal.

„Na okruhu je kopec, ale to stoupání není tak extrémní. Profilově to určitě bude sedět i klukům z třiadvacítky. A kdyby došlo na spurt, máme tam rychlého Pavla Bittnera, který se dokáže prosadit,“ řekl kouč.

Pro silniční závod mužů jsou v nominaci Zdeněk Štybar, Jan Bárta, Michael Kukrle, Daniel Turek a Adam Ťoupalík. Na poslední chvíli vypadl ze sestavy Jan Hirt, který má v nohách náročnou Vueltu. „Je hodně unavený a tým mu start na Evropě nedoporučil. Co se týče Pepy Černého, který jel taky Vueltu, tak i on si chce po dohodě s týmem trochu odpočinout, ale rád by se připravil na mistrovství světa, které bude brzy následovat,“ prozradil Konečný. „Ale i tak máme silný tým a kluci určitě nejsou bez šancí,“ dodal.

V úvahu připadal i Petr Vakoč, ale ani jeho nepustily na start ME týmové zájmy. Mezi ženami vypadla na poslední chvíli z nominace olympionička Tereza Neumanová, která má zdravotní problémy.

Program ME se starty závodníků ČR:

Středa: časovka juniorek (Julia Kopecky, Eliška Kvasničková), časovka juniorů na 22,4 km (Štěpán Telecký, Matyáš Kopecký), štafety (bez české účasti).

Čtvrtek: časovka žen U23 (bez české účasti), časovka mužů U23 (bez české účasti), časovka žen (bez české účasti), časovka mužů (Jan Bárta).

Pátek: silniční závod juniorů (Štěpán Telecký, Matyáš Kopecký, Milan Kadlec, Daniel Sporysch, Pavel Novák, Daniel Mráz), silniční závod juniorek (Julia Kopecky, Eliška Kvasničková), silniční závod žen U23 (bez české účasti).

Sobota: silniční závod mužů U23 (Petr Kelemen, Pavel Bittner, Karel Camrda, Jakub Ťoupalík), silniční závod žen (Nikola Nosková, Nikola Bajgerová, Jarmila Machačová).

Neděle: silniční závod mužů (Zdeněk Štybar, Jan Bárta, Michael Kukrle, Daniel Turek, Adam Ťoupalík).

Foto: Jan Brychta, ČSC

Autor článku: Jan Krůta