Silnice

49. ročník Závodu míru je u konce, závěr patřil i českým barvám

49. ročník Závodu míru je u konce, závěr patřil i českým barvám

O fantastický koncert se v poslední etapě 49. ročníku Závodu míru juniorů postarali cyklisté české reprezentace. Jen několik kilometrů po startu se Milan Kadlec s Adamem Seemanem pustili do úniku čtyřčlenné skupiny, který dovedli do zdárného finiše. Ve spurtu vyhrál Estonec Romet Pajour, ale celkovým vítězem se stává Nor Per Strand Hagenes.

Závěrečná 4. etapa 49. ročníku v Terezíně mohla ještě ovlivnit pořadí celkového hodnocení. Lídr ve žlutém Nor Per Strand Hagenes do ní vstupoval s devítivteřinovým náskokem na druhého Němce Emila Herzoga. Norové proto rozjeli závod ve velkém stylu a společně spěchali na rychlostní prémii na pětadvacátém kilometru. „Věděli jsme, že musíme získat důležité bonifikační vteřiny na rychlostní prémii a to se nám s týmem podařilo pohlídat naprosto fantasticky. Pak přišel rozhodující únik dne, který nám hrál do karet, protože mě v něm nikdo neohrožoval a my si mohli lépe pohlídat celkové vítězství,“ prozradil v cíli taktiku, která se naplnila, celkový vítěz Per Strand Hagenes.

A právě po sprinterské prémii se zrodil rozhodující únik dne a krásné představení domácích závodníků. „To, že jsme s Milanem takhle ujeli, byla krásná shoda okolností. Včera jsem po pádu hodně ztratil v celkovém hodnocení, takže jsem dnes neměl o co přijít a zkusil jsem jít vabank. Chtěl jsem ujet hned od začátku, ale Norové to táhli a když jsem viděl, že spurtovali na prémii a po ní svěsili nohy, tak to byla ideální šance na únik,“ zářil v cíli český reprezentant Adam Seeman, který zareagoval na nástup novopečeného dráhového mistra Evropy v bodovačce Milana Kadlece. „Nastoupil jsem s Dánem Dalbym a pak se přidal Adam s Estoncem. Když jsme měli půl minuty a furt to naskakovalo, tak jsem si řekl, že na těch okruzích už to balík nemůže stáhnout. Byl to rychlý sjezd, kopec, sjezd, kopec a nebylo kde,“ popsal rozhodující moment Milan Kadlec.

Čtveřice Milan Kadlec, Adam Seeman, Dán Simon Dalby a Estonec Romet Pajour dokázala, co se nikomu v posledních letech nepovedlo – dovést v poslední etapě tak dlouhý únik do zdárného konce. Kvartet si vybudoval až dvouminutový odstup od hlavního pole a do cíle čtveřice přijela s tři čtvrtě minutovým náskokem. Z vítězství se ale radoval Estonec Romet Pajour před Adamem Seemanem a Milanem Kadlecem. Mírné zklamání českých reprezentantů ale bylo přece jen cítit. „Pro mě je to největší úspěch v kariéře, ale přece jen je nám ke zlatu kousíček chybělo a to by teprve bylo dokonalé. Estonec byl ale ve sprintu lepší. Zkusili jsme to a myslím, že jsme neudělali žádnou chybu. Milan se mi to snažil dobře rozjet, ale Estonec byl prostě silnější,“ uznal kvality soupeře Adam Seeman.

Žlutý Per Strand Hagenes přijel v hlavním poli osmnáctý s úsměvem ve tváři. Pouze v první etapě jeho trikot vezl týmový kolega Stian Edvardsen-Fredheim, který ho po časovce předal právě Hagenesovi. Ten už si ho po zbytek závodu pohlídal a projetím závěrečné cílové pásky v Terezíně věděl, že v historických tabulkách letošního ročníku už bude zvěčněno pouze jeho jméno. „Když jsme do Závodu míru vstupovali, věřil jsem, že se nám podaří udělat dobrý výsledek v celkové klasifikaci. Celý tým šlapal naprosto výborně. Jsme skvěle sehraní. Díky tomu se nám podařilo přání proměnit ve skutečnost. Jsem opravdu velmi šťastný. Je to pro mě velký výsledek, protože kolem mě byli skvělí jezdci,“ prohlásil s tónem skutečného profesionála Per Strand Hagenes, norský reprezentant a celkový vítěz 49. ročníku Závodu míru juniorů.

Norského jezdce na celkovém slavnostním pódiu doprovodil druhý Němec Emil Herzog a třetí Belgičan Cian Uijtdebroeks. Závěrečný únik pak Milana Kadlece katapultoval do role nejlépe postaveného Čecha celkové klasifikace. Synovi slavného otce stejného jména patří konečná patnáctá příčka se ztrátou dvou a půl minuty. „Prvoročák“ Kadlec tak přeskočil Matyáše Kopeckého, který skončil s odstupem deseti vteřin hned za ním. Díky své aktivitě se ale Adam Seeman stává vítězem vrchařské prémie a získává puntíkatý trikot. Bílý trikot bodovací soutěže vyhrává Nor Stian Edvardsen-Fredheim, zelený trikot nejlepšího sprintera Němec Emil Herzog a nejlepším týmem se stal Holandský „nároďák“.

Zcela netradiční srpnový Závod míru juniorů končí, ale pořadatelé se už teď chystají na ten jubilejní padesátý. „Máme za sebou krásný závod. Viděli jsme parádní souboje, nádherné výkony, jako bývalý reprezentační trenér mám radost i ze závěrečného představení českých kluků a co je důležité – nikomu se nic nestalo, takže ze mě musí mluvit spokojenost. Závod nás každoročně stojí hodně nervů a úsilí, ale díky všem lidem a partnerům, kteří nám ho pomáhají zajistit, jsme už dlouhá léta mezi světovou špičkou a věřím, že i letos se nám závod opět podařilo trochu posunout. Všem kolegům za to patří velký díky a rád prozradím, že už nyní plánujeme, tradiční májové etapy vrátit na začátek května,“ uzavřel 49. ročník Závodu míru juniorů jeho ředitel Svatopluk Henke.

Výsledky – 4. etapa (Terezín – 98,8 km):
1. Romet Pajour (EST) 2:19:08
2. Adam Seeman (CZE) – stejný čas
3. Milan Kadlec (CZE) – stejný čas

Celkově:
1. Per Strand Hagenes (NOR) 8:48:07
2. Emil Herzog (GER) +0:10
3. Cian Uijtdebroeks (BEL) +0:28
15. Milan Kadlec (CZE) +2:29
16. Matyáš Kopecký (CZE) +2:39
22. Daniel Mráz (CZE) Euroregion +4:07
29. Matěj Stránský (CZE) Euroregion +7:40
34. Adam Seeman (CZE) +12:22
50. Štěpán Telecký (CZE) +22:27
72. Daniel Sporysch (CZE) +38:16
78. Jan Lukeš (CEZ) Euroregion +45:45

Foto: Patrik Pátek/PatRESS

Autor článku: csc-admin csc-admin