Dráha

Čtyři dny mezinárodních dráhových závodů v Prostějově

Čtyři dny mezinárodních dráhových závodů v Prostějově

Čtyři dny soubojů závodníků ze 13 zemí světa v Prostějově se blíží. Už v úterý 24. srpna odstartuje dvoudenní mezinárodní dráhový mítink GP Olomouckého kraje, na který pak od pátku naváže 22. ročníkem tradiční GP Prostějov – Memoriál Otmara Malečka.

Prostějovský velodrom, bude opět po roce hostit tradiční mezinárodní závody v dráhové cyklistice. Oba mítinky jsou zapsané v mezinárodním kalendáři UCI a závodníci si tak budou moci připsat body do světového žebříčku, který je určující pro možnost startu ve Světových pohárech a také na mistrovství světa.

Prvním závodem bude GP Olomouckého kraje a v programu jsou jak sprinterské, tak vytrvalostní disciplíny. Program GP Olomouckého kraje bude zahájen v úterý ve 12:00 o den později program vyvrcholí madisonem elitní kategorie mužů.

GP Prostějov – Memoriál Otmara Malečka odstartuje v pátek v poledne a tradičně ho uzavře madison, který je vzpomínkou na Otmara Malečka. Právě závod dvojic byl jeho nejmilovanější disciplínou a každoročně takto prostějovský velodrom skládá poctu tomuto skvělému místnímu sportovci.

Zejména startovní listina vytrvalostních disciplín je slušně našlapaná. Mimo domácích matadorů polského jezdce Wojciecha Pszczolarského a Daniela Babora, přijedou svá vítězství z loňského roku obhajovat Nizozemci Philip Heijnen a Vincent Hoppezak. Do bojů o nevyšší příčky bude chtít určitě také promluvit čtveřice mladíků z reprezentace Dánska. Zajímavou postavou je nepochybně také rumunský závodník Daniel Crista, který na posledním mistrovství Evropy vybojoval fantastickým výkonem bronzovou medaili v bodovacím závodě.

Tradicí je také skutečnost, že díky spolupráci s Kateřinou Malečkovou, dcerou Otmara Malečka, bude výtěžek z dobrovolného vstupného a tomboly věnován Onkologickému oddělení FN Olomouc.

„V letošním roce poznamenaném covidovou pandemií, kdy se velká část nejen dráhových, ale také silničních závodů stěhovala termínově do druhé poloviny roku, se startovní listina skládá přeci jen hůře. Samozřejmě, velkou roli hraje také nedávno skončená olympiáda. Spousta závodníků a týmů si po olympijských hrách bere zasloužené volno a od závodů si dávají oddech. Přesto věřím, že se bude na co dívat a tak si ze všeho nejvíce přeji hezké počasí bez deště,“ řekl ředitel závodů Michal Mráček.

Autor článku: Jaroslav Cícha