Silnice

Neuman pátý v první etapě SAZKA Tour

Neuman pátý v první etapě SAZKA Tour

Úvodní etapu závodu SAZKA Tour, která měřila 150,8 kilometrů a vedla z Prostějova do Uničova vyhrál německý jezdec Joshua Huppertz ze stáje Team Lotto – Kern Haus. Ve vyrovnaném spurtu zdolal Nora Idara Andersena, pátý byl v cíli Dominik Neuman (Elkov Kasper), sedmý jeho týmový kolega Michael Kukrle.

Krátce po první rychlostní prémii, v níž byl třetí Petr Kelemen (Elkov Kasper) se zrodil první únik a jak se později ukázalo, byl to rozhodující moment etapy. Kromě nejlepší dvojice v něm byli Němec Tom Lindner, Adne Koster z Nizozemí a Polák Damien Papierski.

Závodníkům nepřálo počasí – téměř celou etapu pršelo, chvílemi hodně silně a teploměr ukazoval maximálně 15 stupňů. Uprchlíci dobře spolupracovali a vypracovali si náskok tři a půl minuty. Ve stoupání na první vrchařskou prémii ve Veselí na 105 kilometru nestačili Koster a Papierski, takže vepředu zbylo trio statečných. Na druhé vrchařské prémii při stoupání na hrad Bouzově se však peloton hodně přiblížil, náskok stáhl na necelou půlminutu a vypadalo to, že uprchlíky převaha pohltí.

Ti ale dále bojovali a v hlavním poli se nikomu moc diktovat tempo nechtělo, takže malý náskok trio dokázalo udržet až do pásky. Na cílové rovince nestačil Lindner, ale zbylá dvojice spurtovala do posledního metru a šťastnější byl Huppertz, který tak do druhé etapy obleče žlutý trikot lídra závodu. Hlavní pole přivedl do pásky Němec Jonas Koch (Intermarché-Wanty-Gobert) a hned za ním byl Neuman.     

„Já jsem spokojen, až na to, že se trojici nepodařilo sjet, jinak bychom byli na stupních vítězů. Neuman zde byl před rokem devátý, dnes skončil v balíku druhý, navíc tam s ním byl Kukrle. Ten se ukázal po dlouhém cestování z olympiády v dobré pohodě,“ řekl trenér Elkov Kasper Otakar Fiala.

Výsledky:

1. etapa:  Prostějov – Uničov (150,8 km)

1. Huppertz (Něm.) 3:34:35, 2. Andersen (Nor.) stejný čas, 3. Lindner -1, 4. Koch (oba Něm.), 5. Neuman (Elkov – Kasper), 6. Urianstad (Nor.), 7. Kukrle, …36. A. Ťoupalík, 38. Bárta,55. Otruba (všichni Elkov Kasper), 56. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert), 57. Turek (Team Felbermayr – Simplon Wls), 59. Zahálka všichni +15, 74. Petr Kelemen (oba Elkov Kasper) +2:46.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha