MTB

Czeczinkarová a Polák Wawak vyhráli IZOMAT Cup v Hlinsku

Czeczinkarová a Polák Wawak vyhráli IZOMAT Cup v Hlinsku

Jana Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling) a polský jezdec Bartolomiej Wawak slavili dnes vítězství ve čtvrtém podniku nejvýznamnějšího domácího bikového seriálu IZOMAT Cup. Ten se jel v Hlinsku a v letošním ročníku měl zatím nejslabší obsazení. Z našich nejlepších chyběli oba olympionici Jitka Čábelická i Ondřej Cink, nejela ani Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB). Toho dokázali využít hlavně polští závodníci.

Wawak hned od začátku nenechal nikoho na pochybách, kdo je jasným favoritem závodu. Dvaadvacátý muž světového žebříčku ukázal všem soupeřům záda hned v úvodu, a tak to vydrželo až do cíle. Za ním jezdil pak osamoceně také prakticky celý závod jeho krajan Krzysztof Lukasik, a tak se bojovalo pouze o třetí místo.

V úvodu se na něm držel další Polák Filip Helta, ale rychle odpadl a skončil až osmý. O bronzový stupeň bojovala trojice Němec Georg Egger, Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli), který se po špatném startu dokázal dostat na přední pozice a Lukáš Kobes (GAPP System – Kolofix MTB Racing Team). Nakonec se souboj zúžil na Kobese a Škarnitzla a lépe vyzněl závěr po Kobese, který Škarnitzla udolal o čtyři vteřiny. Vedení v seriálu IZOMAT Cupu si ovšem Škarnitzl udržel, před Jana Vastla (Majola Pushbikes MTB), který dnes skončil ž patnáctý, se dostal v Hlinsku úspěšný Kobes.

Podobný průběh měl i závod žen. Czeczinkarová od začátku nasadila ostré tempo a spolu s ní se držela Katarzyna Solus-Miškowiczová z Polska. Ve třetím kole se dostala polská bikerka do vedení, ale následný defekt zmařil její šanci na vítězství. Dost se propadla, ztrátu umazávala, dostala se zpět na druhou pozici, ale Czeczinkarovou již ohrozit nedokázala. Do průběžného vedení seriálu se vyhoupla dnešní vítězka Czeczinkarová, dosud vedoucí Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix MTB Racing Team) klesla na třetí místo.  

Juniorský závod byl zcela v režii Filipa Konečného (Nutrend Specialized Racing), který vyhrál o téměř tři minuty před Václavem Veverkou (Cyklostar Trek Pirelli). Po třetím vítězném závodu ze čtyř směřuje k celkovému triumfu, když vede o 180 bodů před Veverkou.

Mezi juniorkami kralovala Karolína Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín), a protože její největší soupeřka v celkovém hodnocení Simona Spěšná (MS Bike Academy racing) dojela až pátá, tak se před ní dostala, ale obě mají shodně bodů.

Výsledky:

MUži:

1. Wawak 1:26:07, 2. Lukasik (oba Pol.) +1:13, 3. Kobes (GAPP System – Kolofix MTB Racing Team) +1:39, 4. Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli) +1:43, 5. Egger (Něm.) +2:43, 6. Paprstka (GAPP System – Kolofix MTB Racing Team) +3:00.  

Ženy:

1. Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling) 1:16:55, 2. Solus-Miškowiczová +37, 3. Podgórská +57, 4. Wojtylaová (všechny Pol.) +2:08, 5. Schmidelová (Maď.) +3:02, 6. Redeckerová (Něm.) +3:46.

Junioři:

1. Konečný (Nutrend Specialized Racing) 1:05:14, 2. Veverka (Cyklostar Trek Pirelli) +2:42, 3. Hauser (Něm.) +2:49.

Juniorky:

1. Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) 1:03:23, 2. Srnská (Sportreg) +2:00, 3. Sadniková (Pol.) +2:01.

FOTO Jiří Greif

Autor článku: Jaroslav Cícha