Silnice

V časovce zlatý Roglič, Kukrle skončil šestadvacátý

V časovce zlatý Roglič, Kukrle skončil šestadvacátý

Olympijskou časovku v Tokiu ovládl slovinský cyklista Primož Roglič, stříbro vybojoval Nizozemec Tom Dumoulin a bronz si domů odveze Australan Rohan Dennis. Jediný český zástupce na startu Michael Kukrle obsadil 26. místo. V závodě žen dominovala nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová.

Jednatřicetiletý Roglič navázal na bronz Tadeje Pogačara ze sobotního silničního závodu, v němž se vítěz posledních dvou ročníků Tour de France postaral o první slovinskou medaili z cyklistiky. Dvojnásobný vítěz Vuelty z let 2019 a 2020 Roglič zajel skvěle a před Dumoulinem zvítězil s více než minutovým náskokem. Kukrle ztratil na vítěze přes pět a půl minuty.

Průběžnému pořadí dlouho vládli v úvodu startující Kolumbijec Rigoberto Urán a mladá belgická hvězda Remco Evenepoel. Pak ale přišli na řadu favorité a medailové pořadí se měnilo.

Skvěle prolétl 44,2 kilometru dlouhou trať obhájce stříbra z Ria de Janeiro Dumoulin, ale zlatý byl až čas jeho týmového kolegy ze stáje Jumbo-Visma Rogliče. Až za nimi skončili velcí favorité – úřadující světový šampion Ital Filippo Ganna a Belgičan Wout van Aert, jenž loni na MS dosáhl na stříbrný double.

Mezi ženami Česká republika svou zástupkyni na startu neměla a zlato po třech předchozích triumfech Američanky Kristin Armstrongová vybojovala osmatřicetiletá van Vleutenová, stříbrná ze silničního klání. Zkušená cyklistka potvrdila časovkářské kvality, které jí vynesly mimo jiné už tři medaile z mistrovství světa, z toho zlaté z let 2017 a 2018.Výsledky:

Časovka:

Muži (44,2 km):

1. Roglič (Slovin.) 55:04, 2. Dumoulin (Niz.) +1:01, 3. Dennis (Austr.), 4. Küng (Švýc.) oba +1:04, 5. Ganna (It.) +1:06, 6. van Aert (Belg.) +1:41, …26. Kukrle (ČR) +5:37.

Ženy (22,1 km):

1. van Vleutenová (Niz.) 30:13, 2. Reusserová (Švýc.) +56, 3. van der Breggenová (Niz.) +1:02, 4. Brownová (Austr.) +1:09, 5. Nebenová (USA) +1:13, 6. Brennauerová (Něm.) +1:57.

FOTO Michal Frantík

Autor článku: Jaroslav Cícha