Dráha

Místo sedmi jen šest Čechů na startu olympijských závodů

Místo sedmi jen šest Čechů na startu olympijských závodů

Na olympijských hrách v Tokiu se mělo představit sedm českých cyklistů. Jednomu z nich – Michalu Schlegelovi však premiéru pod pěti kruhy zmařil pozitivní test na koronavirus. Stejně jako ve všech předchozích případech v české výpravě byl na palubě  pátečního vládního speciálu, kde se s největší pravděpodobností nakazil. Na hrách se tak představí dva silničáři a jedna silničářka, jedna bikerka, jeden biker a jeden dráhař.

Cyklistický program v Tokiu odstartuje závod s hromadným startem mužů a v pelotonu budou v českých barvách pouze Zdeněk Štybar a Michael Kukrle. Závod mužů se jede v sobotu 24. července v 4:00 našeho času a celý ho vysílá Eurosport na Eurosport Player a GCN+.

Následující den o medaile pojedou ženy v závodě s hromadným startem a jedinou českou zástupkyní bude mistryně republiky Tereza Neumanová. Tento závod startuje v neděli 25. července v 6:00.

Ve středu 28. července přijdou na řadu časovky mužů a žen. První žena vyrazí ve 4:30. Muži začínají v 7:00 a z našich jezdců bude na startu pouze Michael Kukrle, ženy si místo v časovce nevybojovaly.

Po silničářích přijdou na řadu bikeři. A v případě Ondřeje Cinka má česká cyklistika medailové naději. Cink je v současné sezoně jedním z nejlepších světových jezdců, v posledních dvou závodech Světovém poháru dojel na druhých místech. O medaili bude usilovat v pondělí 26. července v 8:00. O den později čeká start Jitku Čábelickou. Její závod startuje rovněž v 8:00.

Jako poslední se z Čechů v cyklistických disciplínách představí dráhař – sprinter Tomáš Bábek. Mistr Evropy a vicemistr světa bude na startu hned dvou disciplín. Poslední Král cyklistiky patří ke světové špičce především v keirinu. Ale nejprve nastoupí ve středu 4. srpna do kvalifikace sprintu, která začíná v 8:30 středoevropského letního času. Boje o medaile této disciplíny jsou na programu až v pátek 6. srpna: v 11:35 se jede o bronz a v 11:50 o zlato a stříbro.

Větší šance na medaili má ovšem Bábek v keirinu. Program této disciplíny začíná v sobotu 7. srpna v 8:30. Pokud Bábek postoupí mezi finálovou šestici tak o medaili bude usilovat v neděli 8. srpna v 5:00.

Foto: Michal Frantík, Michal Červený, Viktor Zapletal

Autor článku: Jaroslav Cícha