Silnice

Bikrosaři mají další dvě medaile z ME

Bikrosaři mají další dvě medaile z ME

Další dvě medaile vybojovali čeští jezdci na evropském šampionátu v BMX v belgickém Zolderu. Zasloužili se o ně Viktor Karlík v kategorii mužů nad 35 let a Sabina Košárková mezi dívkami do 16 let. Ve finále se představili ještě Radomír Huf (muži +35), který dojel šestý a Jakub Cidlinský, osmý mezi chlapci do 15 let.

„Asi je to můj největší úspěch v této sezoně, navíc jsem jen tři týdny po operaci klíční kosti, ale nelimitovalo mě to. Více si ale cením stejné medaile z mistrovství světa před dvěma lety. Celým závodem jsem procházela hladce – tři vítězství v kvalifikaci, prvenství ve čtvrtfinále a v semifinále jsem dojela druhá. Ve finále jsem byla na první rovince druhá, ale pak jsem udělala chybu a klesla na třetí místo,“ řekla Sabina Košárková.

Svoji první medaili si vyjel na ME Viktor Karlík. „Závod se mi vydařil nad mé očekávání. Šel jsem do něj trochu se strachem, na Evropě jsem totiž dlouho nezávodil a navíc jsem byl trochu nachlazen z klimatizace. Ale člověk se po 27 letech závodění musí kousnout. Říká se, že první jízda rozhoduje a ta se podařila. Ve finále jsem si třetí místo pohlídal, bojoval jsem i o stříbro, ale soupeř měl lepší průjezd na prvním skoku a já pak nenašel recept jak se před něj dostat. Je to můj první tak velký úspěch, mezi juniory a elite jsem nejdále došel do semifinále,“ řekl Viktor Karlík.

Výsledky:

Muži +35:

1. Gaillard (Fr.), 2. Kleinhesselink (Niz.), 3. Karlík, …6. Huf (oba ČR).

Chlapci 15 let:

1. Lagmanis (Lot.), 2. Bretin (Fr.), 3. Neel (Fr.), …8. Cidlinský (ČR).

Dívky 16 let:

1.Sturiská (Lot.), 2. van Schijndelová (Niz.), 3. Košárková (ČR).

FOTO David Průša

Autor článku: Jaroslav Cícha