Silnice

Schlegel vyhrál závod V4 Velkou cenu Maďarska

Schlegel vyhrál závod V4 Velkou cenu Maďarska

Po roční covidové pauze se do kalendáře UCI opět vrátil seriál závodů Visegrádské 4, který letos odstartoval Velkou cenou Maďarska (1.2.). Ta měla svůj start v Budapešti a měřila 157,3 km, kterým však přecházela téměř hodinová trasa ze slavnostního startu z centra Budapešti na ostrý start. Jezdci stáje Elkov Kasper si vedli skvěle a dík Michalu Schlegelovi slavili vítězství.

Trasa závodu měla rovinatý charakter s nevyšším bodem ve výšce 382 m nad mořem. Cíl však nebyl tradičně uzpůsoben pro spurtery, jelikož ležel na vrcholu 900 metrů dlouhého stoupání s převýšení 9,3% u opatství Pannonhalma.

Od startu se často nastupovalo, ale dlouho se nikomu nedařilo odjet. To se povedlo až skupině pěti jezdců. „Měli jsem v plánu zaútočit kolem 60 km, kde se měla krajina otevřít a hrozil vítr, který by mohl nadělit peloton. Bohužel vítr nebyl tak silný, a tak jsme alespoň natáhli peloton,“ popsal úvodní strategii Adam Ťoupalík. 

Skupina na čele získala náskok až pěti minut, ale díky zvýšenému úsilí jezdců Elkov Kasper se začal redukovat peloton i snižovat náskok uprchlíků. Únik se podařilo zlikvidovat deset kilometrů před cílem a čtyři před prvním ze dvou stoupání. Hned v jeho úvodu zaútočil Schlegel a na jeho vrcholu vjížděl do posledního krátkého okruhu se solidním náskokem. Ten nakonec úspěšně uhájil a vyhrál. „Vítězství mě potěšilo. Vyšla nám i námi zvolená strategie, za což děkuju všem klukům z týmu. Jsem také rád, že si před Tokiem stále držím dobrou formu,“ shrnul vítěz. Adam Ťoupalík spurtoval ve skupině a skončil těsně pod stupni na čtvrtém místě. Celkově vybojoval Elkov Kasper dalších 60 UCI bodů.

Seriál závodů Visegrádské 4 pokračuje už v neděli Velkou cenou Slovenska.

Výsledky:

1. Schlegel (ČR) 3:43:42, 2. Potocki (Slovin.), 3. Filutas (Maď.), 4. A. Ťoupalík (ČR), 5. Rapp (Něm.), 6. Calzoni (It.) všichni +7, …13. Kalojíros +18, 16. Gruber +27, 20. Rotter +38, 22. Řeha +42, 25. Kašpar (všichni ČR) +46.

FOTO Elkov Kasper

Autor článku: Jaroslav Cícha