BMX

V Benátkách odstartoval ČP bikrosařů

V Benátkách odstartoval ČP bikrosařů

Bikrosaři se dočkali. Se zpožděním odstartoval Benátkách nad Jizerou Český pohár v této olympijské disciplíně. Nejvíce se dařilo v prvním i druhém závodu Matěj Linhart z celku Bike teamu Uničov.

Benátečtí pořadatelé měli areál připraven s dostatečným předstihem, a tak ho mohla bikrosová reprezentace využít ke krátkému třídennímu soustředění. Počasí bohužel vykonalo ze středy na čtvrtek své a trať se musela s pomocí „reprezentačních“ rukou celé dopoledne opravovat. Také páteční počasí bylo deštivé a tak musely být zrušeny avizované odpolední tréninky.

Po oba dva víkendové závody byla obrovská účast jak českých, tak zahraničních jezdců. V sobotu se na start postavilo 313 a v neděli cca 300 jezdců. Zahraniční jezdci byli vidět hlavně v challenge kategoriích napříč startovním polem.

Kategorii Elite men V obou závodech kraloval Linhart, kterému zdatně sekundoval teprve prvním rokem junior Marek Neužil, jezdec oddílu TJ Slovan Bohnice, který v obou závodech vybojoval druhou pozici. Další juniorskou nadějí je Matyáš Mentlík z BMX & 4X teamu Olympus, který obsadil třetí a v nedělí čtvrté místo.

Jedinou elitní jezdkyní v závodě byla Eliška Bartůňková, která se snažila prosadit ve velmi silné konkurenci kategorie Boys 15/16. V sobotu i v neděli však bohužel skončila těsně před branami finále.

V mladších věkových kategoriích bylo vidět velké sportovní nasazení, bojovnost, odhodlání, ale také fair-play chování. Silně obsazené dorůstající kategorie od 14ti let a starších nám slibují úspěchy na evropských závodech v budoucích letech.

Nedělní závod se odehrál před kamerami České televize, která zároveň zkoušela novinku, a to živý online přenos z odpolední finálové části závodu. Online stream z několika kamer má vysokou kvalitu a je k dispozici na youtube kanále CyklistikavTV.

Pořadí ČP po dvou závodech:

1. Linhart (Bike Team Uničov) 92, 2. Neužil (TJ Slovan Bohnice-BMX) 73, 3. M. Mentlík 63, 4. L. Mentlík (oba BMX & 4X Team Olympus) 53.

Autor článku: Jaroslav Cícha