MTB

Čábelická má první letošní triumf, mužům dominoval Wawak

Čábelická má první letošní triumf, mužům dominoval Wawak

Česká olympionička a úřadující mistryně České republiky Jitka Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) vybojovala ve třetím dílu seriálu Českého poháru IZOMAT Cupu v Bedřichově své první letošní vítězství. Na Zadově a v Brně byla rovněž na stupních vítězek, ale vždy za zahraničními závodnicemi, žádná z českých soupeřek ji ještě neporazila. Závod mužů jasně ovládl polský jezdec Bartolomej Wawak.

Třetí díl prestižního IZOMAT Cupu pokračoval na náročné trati v krkonošském horském středisku a po silných deštích byla technická trať ještě náročnější i když vítr okruh poměrně vyfoukal, ale mokré kořeny byly nebezpečné. Až při závodu mužů začalo velice silně pršet.

Mezi ženami si Čábelická počínala naprosto suverénně, jela si vlastně svůj závod. Od startu do cíle osamoceně na čele a neustále svůj náskok pomalu, ale jistě navyšovala až v cíli činil před druhou Karlou Štěpánovou (Maloja – Rocky Mountain Team) +1:18, třetí skončila polská bikerka Matylda Szczecinská.

V úvodu se držela za Čábelickou nejblíže Tereza Sásková (ROUVY Specialized), ale i vinou problémů s bolestmi zad se propadala a nakonec dojela šestá. Ve třetím kole měla Čábelická již půlminutový náskok před Štěpánovou půlminový náskok na Štěpánovou, a kupředu se posouvala Tereza Tvařůžková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín), které nakonec chybělo pouze sedm vteřina na třetí v cíli Szczecinskou.

„Dneska jsem spokojená. Snažila jsem se odjet hned po startu a to se mi podařilo. Chvíli se mnou jela Tereza Sásková a když jsem ji poodjela tak potom jsem si jela svůj vlastní závod. Byl pro mě důležitý před SP ve Francii a také s ohledem na přípravu k olympiádě. V začátku jsem jela naplno abych si vytvořila náskok a i v závěru jsem se snažila jet co nejlépe, protože tak se Světové poháry jezdí. Vypustit nejde nic,“ řekla Jitka Čábelická.

Bez nejlepšího současného jezdce, olympionika Ondřeje Cinka (Kross Orlen Cycling Team), absolvovali muži v Bedřichově osm kol. Jeho absence dokázal využít k jasnému vítězství jeho oddílový polský kolega Bartolomej Wawak. Spolu s ním se na stupně vítězů dostali Jan Vastl (Maloja Pushbikers MTB)  a slovenský biker Matej Ulík jezdící za stáje EXPRES CZ – TUFO Team Kolín.

Na start podniku kategorie C1 kalendáře UCI se postavilo 62 jezdců a závod dokonale prověřil jejich odolnost. Po několika minutách po startu skončilo příjemné počasí a z nebe začaly padat přívaly vody a trať se proměnila v bahnivou lázeň či spíše bahnivé peklo. Do cíle jich dorazilo pouze šestnáct.

Cink v Bedřichově chyběl z důvodu, že již najíždí objemy ve vysokohorském prostředí v Les Gets ve Francii, kde se za týden jede závod Světového poháru a svoji přípravu již zcela směřuje k olympijskému startu v Tokiu. Proto byli největšími favority Wavak a Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli) druhý a pátý z prvních dvou závodů IZOMAT Cupu. Zatímco Wawak svoji roli splnil, Škarnitzl špatně odstartoval a pohyboval se na rozhraní první a druhé desítky. Poté se dokázal dostat na čtvrtou pozici, ale dnešní okruh, lépe řečeno bahno, mu evidentně nevyhovovalo, a tak se před něj dostal  nakonec ještě Slovák Matej Ulík z týmu EXPRES CZ – TUFO Team Kolín.

Za Wawakem se spolu dost dlouho drželi Vastl a Lukáš Kobes (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team). Vastl i přes nepříjemný pád v průběhu závodu se dokázal v závěru svého soupeře zbavit a dojel si pro druhé místo, ale s téměř tříminutovým odstupem za vítězem, naopak Kobes o stupně vítězů v závěru přišel, když se před něj dostal Ulík, Škarnitzl dokončil závod až pátý a to znamená, že ztratil pozici lídra seriálu v níž jej vystřídal Vastl.

V závodu juniorů vyhrál Filip Konečný (Nutrend Specialized Racing) před Václavem Veverkou (Cyklostar Trek Pirelli), mezi juniorkami jela od začátku spolu na čele dvojice Karolína Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) a Simona Spěšná (MS Bike Academy racing) a spolu se držely prakticky až do cíle. V závěru měla trochu více sil Spěšná, třetí skončila Patrície Srnská (Sportreg), ale ta měla již hodně velkou ztrátu.

Výsledky:

Muži:

1. Wawak (Pol./Kross Orlen Cycling Team) 1:28:05, 2. Vastl (Maloja Pushbikers MTB) +2:57, 3. Ulík (SR/EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +3:49, 4. Kobes (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +4:11, 5. Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli) +4:39, 6. Graf (Něm./Team Texpa Simplon) +5:10.

Ženy:

1.  Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) 1:18:58, 2.  Štěpánová (Maloja – Rocky Mountain Team) +1:18, 3. Szczecinská (Pol.) +1:32, 4. Tvarůžková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +1:39, 5. Holubová (kola-bbm.cz) +2:32, 6. Schwenková (Něm.) +3:47.

Junioři:

1. Konečný (Nutrend Specialized Racing) 1:10:08, 2. Veverka (Cyklostar Trek Pirelli) +22 3. Jech (Adastra Cycling Team) +1:30.

Juniorky:

1.Spěšná (MS Bike Academy racing) 1:08:35, 2. Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +8, 3. Srnská (Sportreg) +4:48.

FOTO Jiří Greif

Autor článku: Jaroslav Cícha