Silnice

Vy patříte na Tour!

Vy patříte na Tour!

 I letos bude mít několik Čechů příležitost shlédnout nejslavnější cyklistický závod na světě díky VIP Hospitality balíčku automobilky ŠKODA. Tuzemské zastoupení automobilky zprostředkuje zážitek ze „Staré dámy“ významným osobnostem i výhercům vybraných cyklistických soutěží. V rámci kampaně Vy patříte na Tour! mezi nimi budou i tři špičkoví cyklisté 60., 70. a 80. let, kteří by tehdy za normálních okolností na Tour de France nepochybně startovali.  

Jan Smolík, Antonín Bartoníček a Jiří Škoda patří k legendám závodní cyklistiky a ve své době vítězili na významných závodech. Nikdy však nedostali příležitost potvrdit status výjimečnosti na Tour de France. V období socialistického Československa nestačilo být jen nejlepším cyklistou. Start na Tour de France byl snem závodníků mnoha generací, ale z politických důvodů bylo nemožné ho uskutečnit. Ani ti nejlepší tuzemští cyklisté pyšnící se mistrovskými tituly a etapovými vavříny ze Závodu míru nikdy nedostali příležitost změřit síly s profesionály v pelotonu „Staré dámy“. ŠKODA AUTO, hrdý partner všech cyklistů, chce alespoň s odstupem dopřát místo v pelotonu Tour de France legendám české cyklistiky, které by se za běžných okolností nepochybně ucházely o ikonické trikoty nejslavnějšího závodu. 

Jan Smolík

Jan Smolík je ve svých 78 letech nejstarším českým žijícím vítězem Závodu míru. V roce 1964 se stal jeho historicky nejmladším vítězem, když v tomto ročníku vyhrál 3 etapy. Celkově vyhrál 6 etap a 20 etap Závodu míru odjel ve žlutém trikotu lídra, startoval také na LOH v Tokiu a Mexiku. V roce 2014 byl oceněn cenou Fair play Českého olympijského výboru.

Antonín Bartoníček

Fenomenální spurter Antonín Bartoníček byl společně se Smolíkem druhým nejúspěšnějším československým cyklistou se šesti etapovými výhrami ze Závodu míru. Ovládl také závody Kolem Slovenska, Kolem Skotska či Kolem Anglie. Letos byl uveden do Síně slávy Českého svazu cyklistiky.

Jiří Škoda

Nejlepší československý cyklista přelomu 70. a 80. let Jiří Škoda dokončil Závod míru jednou na 4. a dvakrát na 5. místě. V roce 1984 získal cenu pro nejlepšího amatérského cyklistu světa, když dojel druhý v etapovém závodě Tour de l´Avenir. Majitel bronzu ze závodu družstev na OH 1980 a majitel bronzu z mistrovství světa měl skvělou pověst i mezi profesionály na Tour de France, nikdy však nedostal povolení změřit s nimi síly. 

Slavní cyklisté minulosti budou mezi účastníky unikátního zážitkového zájezdu, který pořádá ŠKODA AUTO Česká republika. Zúčastní se ho nejen řada influencerů, partnerů a dalších osobností spojených se značkou ŠKODA, ale také výherci četných cyklistických soutěží. Třídenní VIP program zahrnuje například ranní vyjížďku s bývalým vítězem Tour Andym Schleckem, jízdu uvnitř závodního pole v doprovodném voze ŠKODA SUPERB, let vrtulníkem nad pelotonem nebo velkolepý finiš vybrané etapy. 

ŠKODA AUTO je generálním partnerem Tour de France již od roku 2004, letos tedy slaví 18. výročí tohoto partnerství. I tentokrát dodá pořadatelům flotilu 250 vozů ŠKODA včetně ředitelského vozidla ENYAQ iV. Kromě toho sponzoruje zelený trikot pro vedoucího jezdce v bodovací soutěži a působí i jako partner oficiální aplikace Tour de France. Celkový vítěz závodu zvedne v cíli na Champs-Élysées nad hlavu trofej z českého křišťálu, kterou už pojedenácté navrhl vedoucí interiérového designu ŠKODA AUTO Peter Olah. 

Zdroj: TZ WeLoveCycling.cz, foto: Michal Červený, WeLoveCycling.cz

Autor článku: Admin