Silnice

Štybar má nejvyšší ambice, Ťoupalík chce titul pro svůj tým

Štybar má nejvyšší ambice, Ťoupalík chce titul pro svůj tým

Už čtyři roky uplynuly od doby, kdy Zdeněk Štybar vybojoval svůj zatím poslední titul mistra republiky v silničním závodě mužské elity. V roce 2017 triumfoval při společném šampionátu SR a ČR v Žiaru nad Hronom, letos má na Slovensku další pokus na to, aby následující rok oblékal dres mistra. V nedělním závodě v Bánovcích nad Bebravou patří k velkým favoritům.

„Po nedávném pádu ještě nejsem stoprocentně fit, ale i tak půjdu na start s nejvyššími ambicemi. Pomohly mi kilometry v závodě Kolem Belgie i čtvrteční časovka,“ řekl cyklista stáje Deceuninck-Quick Step, který bude mít k ruce stájového kolegu a staronového mistra republiky v časovce Josefa Černého. „Určitě se budu snažit Štybymu pomoci k titulu,“ řekl Černý, jenž už má jistou nominaci na olympiádu.

Tokio je jedním z vrcholů sezóny i pro Štybara, jemuž bude olympijský závod profilem vyhovovat. Reprezentační trenér Tomáš Konečný už dříve vyhlásil, že vzhledem k rovinatému profilu nemusí znamenat titul jistotu letenky na olympiádu.

„Ale všichni víme, že podmínkou pro nominaci je účast na mistrovství republiky. Já to beru jako samozřejmost, že tu všichni nejlepší budou startovat. Olympiáda, která je ve hře, je pro každého profesionála velká čest,“ uvedl Štybar.

Na start závodu dlouhého 221 km se tak kromě Štybara a Černého postaví Roman Kreuziger, Petr Vakoč, Daniel Turek a další borci působící v zahraničních týmech. Chybět bude jen Jan Hirt, který o olympiádu neprojevil zájem a domácí šampionát nepojede.

Velkým favoritem na titul budou jezdci nejsilnější domácí stáje Elkov-Kasper, kteří mají ve svém středu obhájce trofeje Adama Ťoupalíka. „Pro náš je to velmi důležitý závod a věřím, že se o titul popereme,“ řekl na tiskové konferenci Ťoupalík.

Sám by k obhajobě titulu potřeboval zřejmě těžší trať, ale důležité podle něj je, aby titul zůstal v týmu. „Trat je pro všechny stejná. My pojedeme v devíti lidech a měli bychom toho využít. Všichni jsme na tom slušně, ale favoritů je určitě víc. Pepa Černý ukázal formu v časovce a se Zdeňkem Štybarem se musí počítat vždycky,“ prohlásil Ťoupalík.

Jednou z velkých hvězd šampionátu bude i trojnásobný mistr světa Peter Sagan. K ruce bude mít pouze jednoho stájového kolegu z Bora-Hansgroge, Erika Bašku, protože jeho bratr Juraj si při tréninku zlomil klíční kost.

„Bude to těžké, aby ve dvojici něco vymysleli. Týmy, které mají deset lidí, na tom určitě budou líp. Ale Peter je bojovník, má dobrou výkonnost, a je schopen zúročit své zkušenosti. Je na to zvyklý a ví, co má dělat,“ sdělil sportovní ředitel týmu Bora-Hansgrohe Ján Valach.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Admin