Silnice

Českou šampionkou se stala Neumanová a pojede do Tokia

Českou šampionkou se stala Neumanová a pojede do Tokia

Novou českou šampionkou v silniční cyklistice se dnes na společném šampionátu českých a slovenských jezdců stala Tereza Neumanová z týmu Burgos Alimenta Woman Cycling Sport. V Bánovcích nad Bebravou získala druhý titul po triumfu před dvěma lety, v loňském roce dojela druhá za Jarmilou Machačovou. Stříbro vybojovala Nikola Bajgerová z Dukly Praha a bronz Nikola Nosková (SD Worx). Juniorskou šampionkou se stala Gabriela Bártová z TUFO Pardus Prostějov.

Ziskem mistrovského titulu si Neumanová zajistila i letenku na olympijské hry do Tokia. „Nikole (Noskové) patří veliký dík za zisk místa, ale stanovená pravidla se musí plnit. A my jsem řekli, že pokud jedna z nich vyhraje domácí šampionát, tak pojede na olympiádu. Bylo to složité rozhodování, Nikola na domácím mistrovství výkonnostně překvapila, ale ta pravidla byla tak daná“ řekl šéf silniční komise ČSC Luděk Telecký.

Tři okruhy a celkem 97,5 kilometrů dlouhý závod se jel prakticky po rovině a tomu odpovídal jeho průběh. Většinou se jelo v poklidném tempu, ojedinělé byly náznaky úniků, ale žádný z nich neměl dlouhé trvání ani výraznější náskok, ne delší jak půl minuty.

Až v samém závěru se některé cyklistky pokusily rozhodnout. Tři kilometry před cílem byly v úniku Machačová a Markéta Hájková (Bepink), ale neuspěly. Ještě kilometr a půl před cílovou páskou nastoupily Bajgerová a juniorka Hájková. Získaly malý náskok, ale ani ten nebyl rozhodující.

Dvojici peloton prakticky dostihl a ve spurtu se před ní dostala nová šampionka, Nikola Nosková pak obsadila čtvrté místo, ale získala tím bronz, protože před ní skončila juniorka Bártová. Bajgerová si stříbrem vylepšila svůj výsledek z loňského šampionátu, kde končila bronzová. Slovenský titul vybojovala Tereza Medveďová.

Po stříbro a bronz v závodě juniorek si dojely Anna Růžičková (Dukla Praha) a šampionka z časovky Eliška Kvasničková (SportRaces Cycling Team).

 Výsledky:

Ženy (97,5 km):

1. Neumanová (Burgos Alimenta Woman Cycling Sport) 2:26:43, 2. Bajgerová (Dukla Praha) +1, 3. Nosková (SD Worx) +2, 4. van Eck (GT Krush Tunap Pro Cycling), 5. Bartoníková (Dukla Brno), 6. Heřmanovská (Andy Schleck Cycles – Immo Losch/ SaF Zéisseng) všechny +5.

Juniorky (97,5 km):

1.Bártová (TUFO Pardus Prostějov) 2:26:45, 2. Růžičková (Dukla Praha) +3, 3.  Kvasničková (SportRaces Cycling Team) +7, 4. Parmová (TJ Stadion Louny), 5. Runtová (SportRaces Cycling Team), 6. Jeřábková (Brilon Racing Team MB) všechny +13.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha