Silnice

Černý vyhrál časovku, do Tokia však nepojede

Černý vyhrál časovku, do Tokia však nepojede

Josef Černý ze stáje Deceuninck – Quick Step vyhrál na domácím cyklistickém šampionátu v Bánovcích nad Bebravou, stejně jako před rokem, časovku a třetí titul v kariéře mu také vynesl jistotu účasti na olympijských hrách. Na trati dlouhé 40,7 km potvrdil roli velkého favorita a šestinásobného šampiona z této disciplíny Jana Bártu (Elkov Kasper) porazil výrazným rozdílem 1:08. Bronz vybojoval před rokem zlatý v silničním závodě Adam Ťoupalík, rovněž jezdec stáje Elkov Kasper.

Černý nasadil od začátku ostré tempo a hned od prvních kilometrů dával jasně najevo, že to s obhajobou myslí vážně. Již na prvním mezičase měl k dobru několik vteřin před svým největším soupeřem v boji o olympijskou letenku Bártou a po celých čtyřicet kilometrů jel strojovým tempem a nakonec vyhrál s jasným náskokem.

I Bárta zajel dobře, se všemi dalšími soupeři si i on poradil poměrně snadno, jen Černý dnes byl nad jeho síly. Kvalitu týmu Elkov Kasper potvrdili další jezdci. Pro bronz si dojel Adam Ťoupalík před svými spolujezdci Jakubem Otrubou a Michaelem Otrubou, elitní šestku uzavřel Zdeněk Štybar (Deceuninck – Quick Step).

Černý se však nakonec startu na olympijských hrách v Tokiu vzdal. Chce se soustředit na Vueltu.

„Rozhodl jsem se tak i po čtvrteční debatě s týmem, který by byl rád, abych se zaměřil na přípravu na Vueltu,“ sdělil Josef Černý pro iDNES.cz po nedělním hromadném závodě na českém a slovenském mistrovství v Bánovcích nad Bebravou, který nedokončil.

„Rozhodně to není tak, že bych nechtěl reprezentovat Česko na olympiádě, to ani v nejmenším,“ vysvětloval profesionál z přední světové stáje Deceuninck – QuickStep. „Ale tým se mnou na začátku srpna počítá na Vueltu, teď bych měl mít před ní čtyřtýdenní vysokohorský kemp v Livignu. Cesta do Japonska by znamenala dva komplikované týdny se spoustou cestování a testování a složitým tréninkem.“

Slovenským šampionem se stal Ronald Kuba.

Po dvou stříbrech Julie a Matyáše se rodina Kopeckých dočkala v Bánovcích nad Bebravou i zlata. Zasloužil se o něj Tomáš Kopecký (Acrog Tormans), který byl nejrychlejší mezi muži kategorie U23 v časovce na 40,7 km. Druhého Jakuba Boučka (Israel Cycling Academy) porazil o 49 vteřin, ještě o jednu vteřinu byl pomalejší loňský juniorský mistr Evropy Mathias Vacek jezdící v barvách stáje Gazprom-Rusvelo.

Výsledky:

Muži – elite (40,7 km):

1. Černý (Deceuninck – Quick Step) 48:07, 2. Bárta +1:08, 3. A. Ťoupalík +2:01, 4. Otruba +2:30, 5. Kukrle (všichni Elkov Kasper) +2:52, 6. Štybar (Deceuninck – Quick Step) +3:06.

Muži U23 (40,7 km):

1. T. Kopecký (Acrog Tormans) 51:23, 2. Bouček (Israel Cycling Academy) +49, 3. M. Vacek (Gazprom-Rusvelo) +50, 4. Jakoubek (Topforex ATT Investments Pro cycling team) +1:37, 5. Řepa (Equipo Kern Pharma) +1:53, 6. J. Ťoupalík (Elkov Kasper) +1:55.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha