Silnice

Elkov Kasper myslí na čtvrtý titul v řadě

Elkov Kasper myslí na čtvrtý titul v řadě

Od čtvrtka 17. do neděle 20. června se v Bánovcích nad Bebravou uskuteční první vrchol české silniční cyklistiky. Na společném šampionátu českých a slovenských jezdců si medaile v časovkách a silničním závodu rozdělí junioři, juniorky, ženy a muži. 

Ve čtvrtek se uskuteční časovky, v sobotu jsou na programu závody s hromadným startem pro juniorky, juniory a ženy a mistrovství vyvrcholí v neděli závodem elitních jezdců.

Zatímco v časovce se rozhodne o českém jménu pro olympijské hry v Tokiu, pro silniční závod to již neplatí. Na Slovensku čeká na jezdce rovinatý profil tratě, v Japonsku to naopak bude vysloveně pro vrchaře, proto reprezentační kouč Tomáš Konečný asi příliš zřetel na výsledky mistrovství vzhledem k nominaci brát nebude. To však neplatí pro ženy, které nemají závod v Tokiu tak náročný a šampionát může hrát důležitou roli v nominaci. 

Poslední tři roky slavili mistrovský titul ze silničního závodu jezdci stáje Elkov Kapser. V roce 2018 vyhrál Josef Černý, o rok později František Sisr a před rokem slavil v Mladé Boleslavi Adam Ťoupalík. „Určitě to bereme jako první vrchol sezony a tradičně budeme chtít uspět. To znamená vyhrát,“ neskrývá ambice kouč Elkov Kasper Otakar Fiala.

„Zatím se nám vyloženě daří. My jsme se vždy z jara pomaleji rozjížděli, ale letos nám vstup do sezony vyšel. Dva poslední etapáky, které jsme jeli, byly těžké v kopcích a byla to pro kluky skvělá příprava. Hodně se zlepšil Michal Schlegel, ale nahoru jdou i ostatní. Jde o to, jak se bude závodit a je jasné, že pojedeme na sprintery,“ pokračoval Fiala. „V časovce spoléháme na Honzu Bártu, který byl nemocný, přesto se již rozjíždí a velmi dobrý je Jakub Otruba. Celé to bude však o tom, jakou formu bude mít Josef Černý,“ dodal královéhradecký trenér.

Všem soupeřům je jasné, že početní převaha bude na straně Elkov Kasper, přesto dopředu nic nevzdávají. „Mistrovství je v této sezoně určitě jedním z našich nejvyšších cílů. Přestože máme v týmu drtivou většinu závodníků do 23 let, je naším cílem uspět. Pro mladé kluky bude závod náročný především jeho délkou. Na to jsme mysleli a zařadili jsme do závodního programu v minulých týdnech etapové závody a jednorázové závody, které měly kolem 200 km,“ prozradil  Petr Kaltofen, sportovní ředitel Topforex ATT Investments.

„V závodech budeme bojovat na dvou frontách. V týmu máme dva slovenské závodníky, kteří budou usilovat o slovenský titul. A samozřejmě bychom chtěli promluvit do pořadí v rámci českého šampionátu. V týmu máme dva jezdce v kategorii elite, kteří by měli být na tempo i vzdálenost adaptovaní a troufnu si říci, že i většina závodníků z kategorie do 23 let by závod měla zvládnout a měli by být schopni kluky adekvátně v závodě podpořit,“ dodal Kaltofen.

V podobném duchu hovořil i trenér Favoritu Brno František Trkal. „Šampionát má v rámci domácí scény velký význam a pro mě je hodně důležitá časovka, kde spíše vidím větší potenciál zajet dobré výsledky. My jsme mladý klub a silniční závod je loterie, početnější týmy mají jasně navrch. Máme šest jezdců teprve druhým rokem v kategorii U23, takže adekvátně zajet má největší šanci snad jen pouze Petr Hampl.“

„Do časovky s největší pravděpodobností vyšleme dva jezdce Filipa Řehu a Richarda Holce. Oba jsou v kategorii U23, kde je momentálně velká konkurence. Za úspěch bychom považovali umístění do pátého místa,“ uvažuje sportovní ředitel týmu TUFO Pardus Prostějov Michal Mráček. „Do silničního závodu nasadíme pět závodníků kategorie U23 a jednoho eliťáka. Pro náš tým je samozřejmě nosná kategorie U23, ale přesto se budeme snažit uspět. Závod bude pro jezdce kategorii U23 velmi dlouhý a uvidíme, kdo se s ním nejlépe vypořádá.“

Povzbuzeni vítězstvím Richarda Habermanna ve třetím dílu ŠKODA Cupu půjdou do bojů šampionátu jezdci Sparty Praha. „Jsme připraveni se o výsledek porvat,“ tvrdí sportovní ředitel Zdeněk Rubáš. „Šampionát je v letošním roce pro tým prvním vrcholem sezony. Několik podařených závodů z poslední doby je pro kluky dobrým povzbuzením, na které budeme chtít navázat. Chceme aktivně závodit a naším cílem je hrát důstojnou roli být v cíli dříve než soupeři.“

A pak jsou tu jednotlivci, především jezdci působících v zahraničních týmech. Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, Jan Hirt, Josef Černý, Petr Vakoč, bratři Vackové a uspět může také velmi rychlý sprinter Pavel Bittner, který se ukázal ve výborné formě na Závodě Míru U23. Ti všichni pochopitelně myslí hodně vysoko, ale … V posledních letech slavila početní převaha Elkov Kasper a je otázka, jak se s tím dokáží letos ostatní porvat.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha