Silnice

Mathias Vacek skončil šestý na Závod míru U23

Mathias Vacek skončil šestý na Závod míru U23

Italský reprezentant Filippo Zana se stal vítězem letošního Závodu míru U23 Grand Prix Jeseník. Úspěšně si vedli i čeští jezdci, prvním rokem v této kategorii jezdící Mathias Vacek obsadil v závodu Nations Cup konečné šesté místo.

V dnešní závěrečné třetí etapě, která měla start i cíl v Jeseníku a měřila 163 kilometrů, si bezpečně pohlídal svůj náskok Zana, který skončil devátý, první v cíli byl Francouz Axel Laurence, za ním skočili Wessel Krul z Nizozemí a Slovák Lukáš Kubiš.

V průběhu náročných kilometrů se byli jezdci hodně aktivní, peloton se neustále natahoval, dělil, ale zase i sjížděl. V každém úniku měli nejpočetnější zastoupení a neustále útočili Norové.

Asi třicet kilometrů před cílem se postupně zformovala šestičlenná skupina v níž měli trojnásobné zastoupení Norové, ale při posledním stoupání na Rejvíz je hlavní skupina dostihla a ve sjezdu co cílového města si již nikdo další náskok nevybudoval. Bylo tedy jasné, že rozhodne hromadný spurt a v něm český celek sázel na vítěze první etapy Pavla Bittnera. Ten si vybudoval velice slibnou pozici, ale v poslední zatáčce jej jeden ze soupeřů poslal na ochranný plůtek a bylo po nadějích. „Bylo to dost tvrdé, ale naštěstí jsem neskončil na zemi, jen mám naraženou roku,“ byl rozmrzelý Bittner.

Ve vedoucí skupině přijel i Mathias Vacek a to znamenalo udržené postavení v elitní desítce. „Hlavně první polovina etapy byla hodně nervózní a bylo to dost tvrdé. Stále někdo odjížděl, ale Italové to kontrolovali. Na druhé VP ujela skupina, kde jsme zastoupení neměli a museli jsme si to sjet sami. S tím jak jsem při své premiéře v kategorii U23 dopadl, jsem nadmíru spokojen,“ okomentoval šestou příčku Vacek.

Spokojen byl i reprezentační kouč Tomáš Konečný. „Chtěli jsme vyhrát etapu a někoho mít v desítce. Obojí se podařilo, tak bych to hodnotil velmi pozitivně. Navíc jsme měli velmi mladý tým, všichni kluci mohou jet i příští rok. Je to nesmírně náročný etapák a dokud není závod v cíli, tak není nic rozhodnuto,“ zdůraznil Konečný.

Výsledky:

3. etapa: Jeseník – Jeseník (163 km):

1. Laurence (Fr.) 4:07:40, 2. Krul (Niz.), 3. Kubiš (SR), 4. de Pooter (Belg.), 5. Hansen (Dán.), 6. Hvideberg ((Nor.), …11. M. Vacek, 14. Bouček všichni stejný čas, 34. Bittner +13, 43. Řepa +2:48, 47. Petr Kelemen +3:48, 54. J. Ťoupalík (všichni ČR) +5:15.

Konečné pořadí:

1. Zana (It.) 10:42:20, 2. Hočevar (Slovin.) +1:10  3. Clynhens (Belg.) +1:12, 4. Klückers (Luc.) +1:19, 5. Bögli (Švýc.) 1:46, 6. M. Vacek +1:48, …16. Bouček +4:28, 25. Bittenr +6:28, 34. Petr Kelemen +10:00, 35. J. Ťoupalík +10:38, 40. Řepa +12:09..

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha