Silnice

Mladík Mathias Vacek se posunul na šesté místo ZM U23

Mladík Mathias Vacek se posunul na šesté místo ZM U23

Na šesté místo průběžné klasifikace se po druhé etapě Závodu míru U23 Grand Prix Jeseník posunul český mladík Mathias Vacek. Etapa vedla z Bruntálu na Dlouhé stráně a po 116 kilometrech slavil vítězství Ital Filippo Zana, který vystřídal ve žlutém trikotu vedoucího jezdce průběžné klasifikace Nora Sorena Warenskjodla.

Etapa sice byla krátká, ale tři vrchařské prémie, hlavně dva výšlapy na Dlouhé stráně naznačily, kdo z jezdců může myslet v podniku N´Cupu na dobré umístění v celkové klasifikaci. A k české radosti jsou to i naši reprezentanti. Především Vacek, který dojel na sedmém místě.

Od startu byli aktivní především španělští cyklisté, kteří se často pouštěli do úniků, ale v závěru se zcela vytratili a skončili v poli poražených. Mayo Pelayo Sanchez vyhrál ještě předposlední vrchařskou prémii s náskokem před druhým Petrem Kelemenem, který si tím vybojoval trikot pro vedoucího jezdce této soutěže. „Chtěl jsem zkusit vybojovat ten trikot a to se mi povedlo. Ke konci to bylo hodně o nohách, dva půlhodinové kopce již na mě ale byly až moc.“

Rozhodovalo se až v závěrečných dvaceti kilometrech při druhém stoupání na Dlouhé stráně. To vedoucí skupina dostihla Sancheze a v ostrém stoupání začali úřadovat vrchaři. Hodně vepředu se dlouho drželi všichni čeští jezdci, o únik se pokusil Jabub Bouček. Ale rychle se na čele osamostatnil Zana a s neuvěřitelnou lehkostí se všem soupeřů začal vzdalovat. Za ním se pustil Slovinec Kristjan Hočevar, ale k jeho dostižení síly neměl. Naopak se na něj dotáhl Belgičan Toon Clynhens a v závěrečném spurtu jej odsunul za sebe na třetí místo.

S nejlepšími držel z našich jezdců nejvíce krok ještě v loňské sezoně junior Mathias Vacek a nakonec jeho výkon byl korunován sedmým místem a posunem do elitní desítky celkové klasifikace. „Věděli jsem, že to dnes bude hodně těžké. Proto jsme ani nechodili do úniků, bylo jasné, že se bude rozhodovat ve dvou závěrečných kopcích. Jsem nadmíru spokojen, ani jsem nečekal, že pojedu tak dobře. Dnes jsem do toho dal vše, ale ještě nás čeká další velmi těžká etapa zítra, ovšem šetřit se, to se nedalo,“ řekl Mathias Vacek.

A pochvalná slova pro své svěřence měl i český reprezentační kouč Tomáš Konečný. „Jsem pochopitelně spokojený. Máme zde velice mladý tým a kluci ukázali svoji sílu. Útočili a v celkovém pořadí si hodně polepšili. Myslím, že předvedli super výkon.“

Výsledky:

2. etapa: Bruntál – Dlouhé stráně (116,6 km):

1. Zana (It.) 3:14:56, 2. Clynhens (Belg.), 3. Hočevar (Slovin.) oba +53, 4. Klückers (Luc.) +1:09, 5. Vögli (Švýc.) +1:21, 6. Lebreton (Fr.) +1:36, 7. M. Vacek +1:38, …21. Bouček +4:09, 22. Řepa +4:17, 29. J. Ťoupalík +5:11, 35. Petr Kelemen 5:59, 37. Bittner (všichni ČR) +6:26.

Průběžné pořadí:

1.Zana 6:34:40, 2. Hočevar +1:10, 3. Clynhens +1:12, 4. Klückers +1:19, 5. Bögli +1:46, 6. M. Vacek +1:48, …20. Bouček +4:28, 28. J. Ťoupalík +5:23, 34. Petr Kelemen +6:12, 35. Bittner +6:28, 45. Řepa +9:21.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha