Silnice

Prolog ZM U23 vyhrál Nor Warenskjod

Prolog ZM U23 vyhrál Nor Warenskjod

Úvodní prolog na 3,4 kilometru letošního Závodu míru U23 Grand Prix Jeseník vyhrál norský jezdec Soren Warenskjod. Trať v Jeseníku absolvoval v čase 4:01 a druhého v pořadí Švýcara Alexe Vogela zdolal o pět vteřin, o další dvě vteřiny byl pomalejší třetí Kévin Vauquerlin z Francie. Z našich mladíků byl nejrychlejší na 28. místě Mathias Vacek, který zaostal za vítězem o 16 vteřin.

Po závodu GP Orlen v Polsku minulý týden je čeký podnik druhým dílem N´Cupu Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Na jeho startu se sešlo devatenáct reprezentačních výběrů. Jako jedenáctý v pořadí se vydal vstříc prvním kilometrů Vogel a jeho čas vévodil výsledkové listině prakticky až do samého závěru. Teprve čtvrtý od konce se na start postavil Warenskjod a byl to až on, kdo jej vystřídal na prvním místě a do zítřejší etapy tak nastoupí v ….trikotu pro vedoucího jezdce celkové klasifikace. O půl minuty za ním startoval Pavel Bittner, ale v cíli za ním zaostal o 18 vteřin.

„Včera jsme si projeli trať, aby si ji kluci vyzkoušeli a dnes zbytečně někde neriskovali a nepotkal je pád. Závod se zde rozhoduje někde jinde než v prologu. Takovýto prolog je to potřeba jet na hranici rizika, ale my chceme závodit hlavně v dalších třech dnes a chceme vyhrát etapu a dnes jsme to brali na rozjetí. Odstupy nic neznamenají, čekají nás dvakrát Dlouhé Stráně a tak to bude o minutách. A že byl nejrychlejší Mathias mě nepřekvapuje, je to přece juniorský mistr Evropy. Má předpoklady, ale dnes to vlastně časovka nebyla, byl to prolog pro sprintery či dráhaře,“ zhodnotil prolog český reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Výsledky:

Prolog (3,4 km):

1.Warenskjod (Nor.) 4:01, 2. Vogel (Švýc.) +5, 3. Vauquelin +7, 4. Lapeira (oba Fr.) +9, 5. Heissmann (Něm.) +9, 6. Price-Petjersen (Dán.) +9, …28. M. Vacek +16, 38. Bittner +18, 39. J. Ťoupalík +18, 42. Petr Kelemen +20, 51. Řepa +21, 73. Bouček (všichni ČR) +26.

FOTO Markéta Navrátilová, Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha