ČSC

Český svaz cyklistiky povede i nadále Petr Marek

Český svaz cyklistiky povede i nadále Petr Marek

S půlročním zpožděním, zaviněným koronavirovou pandemií, se dnes v Praze uskutečnila řádná valná hromada Českého svazu cyklistiky. Ta si především zvolila nové vedení, lépe řečeno staronové. V dalším volebním období povede  ČSC i nadále jako prezident Petr Marek.

 Ten ve svém hodnotícím projevu minulého období zdůraznil, že pandemie poznamenala tréninkový proces profesionálních, ale i všech výkonnostních cyklistů. Složitý byl nábor dětí, ale poděkoval všem, kdo alespoň z části dokázal organizovat závody a soutěže. „Vznikla Národní sportovní agentura a máme s ní dobré kontakty a věříme, že je udržíme i s novým vedením,“ zdůraznil a poukázal na potřebu zvýšit členskou základnu, což je důležité pro získávání prostředků na sport i investice.

V oblasti ekonomiky podle zprávy ekonomického viceprezidenta Slavomíra Svobody v loňském roce hospodařil svaz úspěšně, bez problémů se podařilo  dodržet rozpočet. Kromě státních peněz závisí činnost ČSC i na sponzorství. „Máme velmi silného partnera ŠKODA AUTO a pracujeme na získání dalších, silných partnerů. Aby se je dařilo získávat, tak potřebujeme dobré výsledky a pořádání velkých akcí jako MS, ME či Světové poháry – to se daří v MTB, cyklokrosu, BMX a sálové cyklistice, k dobrému jménu svazu přispívají i Závod míru juniorů a Závod míru U23. Stále usilujeme o výstavbu alespoň jednoho velodromu. Velice slibně se vyvíjí jednání v Brně, ale jednáme také v Praze. Cílem je vybudovat dva funkční velodromy,“ zdůraznil Marek.

Ve své řeči poukázal i na dobře fungující strukturu sportovních center, po sportovní stránce zhodnotil loňský rok jako velmi úspěšný, když poukázal, že i v tak nelehké době čeští cyklisté vybojovali devět medailí na ME a dvě na mistrovství světa, a poukázal na nutnost co nejlepších podmínek sportovců pro olympijské hry v Tokiu.

Za nejdůležitější body program nadcházejícího období označil zvýšení členské základny, zlepšení úrovně reprezentace, zkvalitnění soutěží, školení trenérů,  další rozvoj sportovních center, pořádání mezinárodních akcí, prohloubení fenomenu kola po všechny a v neposlední řadě výstavbu velodromů.

Při volbě prezidenta z 55 oprávněných voličů dostal Petr Marek 52 hlasů a při volbě šesti členů do výkonného výboru ČSC uspěli Petr Balogh, Josef Dlohoš, Jiří Ježek, Pavel Petrovský, Slavomír Svoboda a Viktor Zapletal. Spolu s nimi budou ve VV předsedové 14 krajských svazů a prezident Marek. Na prvním zasedání VV bylo zvoleno prezidium ČSC – viceprezidentem pro sport se stal David Průša, Slavomír Svoboda byl opět zvolen viceprezidentem pro ekonomiku. Dalšími členy tohoto orgánu byli zvoleni Luděk Telecký, Petr Šrámek, Petr Balogh a Josef Dlohoš.

V závěru jednání se delegáti shodli i na změně stanov. Byl založen pobočný spolek, jehož úkolem bude sdružovat širokou cyklistickou obec, pro kterou bude připraven bonusový systém členství např. v podobě různých druhů pojištění zaměřených na tuto cílovou skupinu, systém slevových kupónů a dalších benefitů.

Autor článku: Jaroslav Cícha