MTB

Cink v Brně vyhrál přesvědčivě

Cink v Brně vyhrál přesvědčivě

Týden po startu IZOMAT Cupu – Českého poháru MTB na šumavském Zadově pokračoval dnes prestižní seriál v cross country v Brně.  Vedle nejlepších českých bikerů přijela opět velice kvalitní konkurence ze zahraničí. Závod žen vyhrála Estonka Janika Loivová (Hawaii Express), před Jitkou Čábelickou (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team), mužům jasně dominoval Ondřej Cink (Kross Orlen Cycling Team). 

Největší favorit závodu Cink šel hned po startu do vedení a s bezpečným náskokem tam vydržel až do cíle. S odstupem za ním byl Jan Vastl (Maloja Pushbikers MTB) a chilský jezdec Martin Vidaurre Kossmann. Ti spolu jezdili dvě třetiny závodu, ale pak mladý Chilan dokázal zrychlit, Vastla setřásl a dojel si jasně pro stříbrný stupeň.

„Od začátku jsem zkoušel jet na plný plyn. I v závodech Světového poháru se tak musí jet,  protože jinak není šance na dobrý výsledek. Počítal jsem však s tím, že si vytvořím větší náskok, ale dvojice pronásledovatelů na mě vytvořila tlak. Jsem rád, že mi vyšla tato taktika a cítím, že formu mám dobrou,“ zdůraznil Ondřej Cink.

Na čtvrtém místě se držel prakticky celý závod Cinkův týmový kolega Bartłomiej Wawak z Polska. O další místa bojovala trojice Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli), Jan Zatloukal (Nutrend Specialized Racing) a Lukáš Kobes, který však ze souboje vypadl v předposledním okruhu. Do něj vjížděli Škarnitzl a Zatloukal těsně za sebou, ale po pádu Zatloukala bylo o první šestce rozhodnuto.

Stejně jako na Zadově odstartovala v závodě žen velmi dobře dvaatřicetiletá Čábelická, ale stejně jako na Šumavě se i dnes musela nakonec spokojit s druhým místem. Ve druhém kole se na nejlepší českou bikerku dotáhla o rok starší Estonka Janika Loivová a v dalším okruhu ji odjela a následně svůj náskok navyšovala.

To však již na trati nebyla Tereza Tvarůžková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín), která v úvodu závodu měla pád a skončila v nemocnici. Velice podařený závod jela Adéla Holubová (kola-bbm.cz), která si třetím místem zajistila prvenství mezi závodnicemi U23 a vybojovala svůj nejlepší výsledek v kariéře.

„Myslím, že z mé strany to bylo podobné jako na Zadově. Sice jiná trať, ale opět skvělý začátek závodu. V průběhu jsme pak jezdily spolu s Janikou, ale ve třetím kole nastoupila, získala pár metrů k dobru a já ji již nedostihla. Nyní si trochu odpočinu a pak se již budu připravovat na další závod SP v Leogangu, který se jede za čtrnáct dnů,“ řekla Jitka Čábelická.

Výsledky:

Muži:

1. Cink (Kross Orlen Cycling Team) 1:28:01, 2.  Kossmann (Chile) +46, 3. Vastl (Maloja Pushbikers MTB) +1:09, 4. Wawak (Pol.) +2:49, 5. Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli) +3:06, 6. Zatloukal (Nutrend Specialized Racing) +3:19

Ženy:

1. Loivová (Est.) 1:19:17, 2. Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +1:08, 3. Holubová (kola-bbm.cz) +1:53, 4. Buzsakiová (Maď./SVS Pro Team) +2:04, 5. Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) +2:48, 6. Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling) +3:10.        

Junioři:

1. Schehl 1:09:03, 2. Eder (oba Něm.) +3, 3. Konečný (Nutrend Specialized Racing) +1:29, 4. Stránský (Brilon Racing Team MB) +2:08, 5. Jech (ADASTRA Cycling Team) +2:34, 6. Doležal (Brilon Racing Team MB) +2:35.

Juniorky:

1. Lippová (Něm.) 1:08:12, 2. Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +25, 3. Spěšná (MS BIKE Academy racing) +2:23, 4. Morgenová (Braz.) +4:05, 5. Hojková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +5:02, 6. Pleskačová (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +6:00.

Kadeti:

1.Novotný 44:36, 2. Elbardi (oba Dukla Praha) +8, 3. Šumpík (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +35.

Kadetky:

1. Grzegorzewská (Pol.) 25:50, 2. Dušková (TJ Sokol Plavy) +8, 3. Pernická (BIKE Pro Racing) +48.

FOTO Jiří Greif

Autor článku: Jaroslav Cícha