Silnice

Techniserv Cup v Mladé Vožici ovládla Sáblíková

Techniserv Cup v Mladé Vožici ovládla Sáblíková

Po pěti letech se v závodu Českého poháru – Techniserv Cup postavila na start Martina Sáblíková startující v barvách týmu KRS Svratka a na okruzích v Mladé Vožici naprosto dominovala. Po dlouhém sólovém úniku přijela do cíle s obrovským náskokem 4:10 před Polkou Agnieskou Skalniakovou-Sójkaovou a třetí dojela další polská cyklistka Katarzyna Wilkosová.

Již před startem bylo jasné, že závod má jedinou favoritku. Náročný profil trati, kde v každém ze čtyř okruhů nastoupaly závodnice 550 výškových metrů byl terén, v němž se Sáblíková cítí nejlépe. A hned v začátku druhého dvacetikilometrového okruhu se všem soupeřkám vzdálila a pak již byla jen otázka s jakým náskokem dorazí do cíle.

Zachytit její útok se pokusila pouze Skalniaková-Sójkaová, ale na českou závodnici nestačila. Přesto se držela před prořídlým hlavním polem na který sice získávala náskok, ale na Sáblíkovou ztrácela. Strojové tempo Sáblíkové znamenalo, že do závěrečného kola vjížděla s náskokem sedmi minut na polskou soupeřku. I proto si mohla v dovolit zvolnit, přesto cílem projela s ohromným náskokem.

„Trochu jsem nevěděla jak na tom v balíku po tak dlouhé době budu. Bylo to nahoru, dolu, hodně náročné, ale to já mám ráda. Navíc bylo pěkné počasí, deště jsem se bála. Již v prvním kole jsem se posunula dopředu, chtěla jsem peloton zeštíhlit, protože ve sjezdech by to mohlo být nebezpečné. Ve druhém kole jsem získala na kopci náskok a pak již jela sama a v posledním okruhu již nebylo kam spěchat,“ popsala závod Sáblíková.

Z dalších českých závodnic dojela do cíle čtvrtá Sáblíkové kolegyně z rychlobruslení i týmu Nikola Zdráhalová, její ztráta se však již blížila devíti minutám, stejně jako v případě šesté mistryně republiky Jarmily Machačové z Dukly Praha.       

To závod juniorů byl naopak velice vyrovnaný a odstupy minimální. Snaha o úniky sice byla, ale ostatní nikoho odjet nenechali. Až v závěru se malý náskok podařilo získat rakouské dvojici, která projela cílem s náskokem deseti vteřin, ve spurtu o třetí místo těsně předčil Matyáš Fiala (CEZ Cyklo Team Tábor) Adama Seemana z TJ Stadion Louny.

„Bylo to hodně těžké a moc se nejelo, více se taktizovalo. Třikrát jsem se pokoušel ujet, ale soupeři si nás hlídali. Povolili ujet až dvěma Rakušanům, a tak jsem za třetí místo nadmíru spokojen,“ řekl Matyáš Fiala.

Mezi juniorkami se rovněž rozhodovalo se spurtu a v něm byl nejrychlejší Anna Růžičková z Dukly Praha, která vyhrála před Julií Kopecky (LRTV Swift) a Rakušankou Danielou Schmidbergerovou, čtvrtá v cíli Kristýny Zemanová (Brilon Racing Team MB) již měla ztrátu 4:35.

Výsledky:

Kadetky:

1. Marková (Dukla Praha) 1:14:12, 2. Hanáková (CPO Team) +1:44, 3. Grulichová (TUFO Pardus Prostějov) +2:35.

Kadeti:

1. Novák (SR) 1:32:40, 2. Bárta (TJ Stadion Louny) +17, 3. Šumpík (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +18.

Juniorky:

1. Růžičková (Dukla Praha) 2:22:03, 2. Kopecky (LRTV Swift) stejný čas, 3. Schmidbergerová (Rak.) +1, 4. Zemanová (Brilon Racing Team MB) +4:35, 5. Martiniová (Rak.) +4:39, 6. Runtová (Sportraces Cycling Team) +4:41.

Junioři:

1. Hörandter 2:38:18, 2. Paumann (oba Rak.) stejný čas, 3. Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor), 4. Seeman (TJ Stadion Louny), 5. Ungvarský (SR), 6. Sporysch (Roman Kreuziger Cycling Academy) všichni +10.

Ženy:

1. Sáblíková (KRS Svratka) 2:13:06, 2. Skalniaková-Sójkaová +4:10, 3. Wilkosová (obě Pol.), 4. Zdráhalová (KRS Svratka) obě +8:50, 5. Wloraczyková (Pol.) +8:53, 6. Machačová (Dukla Praha) +8:59.     

FOTO Josef Vaishar

Autor článku: Jaroslav Cícha