Silnice

Junioři pojedou Grand Prix West Bohemia

Junioři pojedou Grand Prix West Bohemia

Naše silniční juniory čeká o víkendu důležitá zkouška. Vybraní nejlepší čeští mladí jezdci již měli možnost startovat na závodu Škoda Cupu Brno – Velká Bíteš – Brno, ale poměří síly ve své věkové kategorii i na mezinárodní úrovni. V neděli 2. května  je čeká v Kyšicích první ročník závodu Grand Prix West Bohemia, který je v kalendáři Mezinárodní cyklistické unie (UCI). To ale není vše, již v sobotu se mladí jezdci utkají na kritériu v Plzni.

Závody se pojedou ve dvou kategoriích – junioři a kadeti a jejich pořadatelem je Roman Kreuziger Cycling Academy z.s. v čele s Petrem Kubiasem. „Máme zkušenosti s pořádáním závodů z předchozích let, proto jsme se rozhodli k organizaci mezinárodního podniku. Navíc máme svůj tým a jezdcům chceme vytvářet dobré podmínky. Chceme se posouvat, od pořadatelství Českého poháru, mistrovství ČR dále. Dostali nabídku udělat i velký závod a hned nás to oslovilo. Pokud naši mladí jezdci nebudou závodit se silnou konkurencí, tak nebudou konkurenceschopní, neměli by se kam posouvat. To je asi ta hlavní motivace našeho organizačního týmu,“ zdůraznil Petr Kubias.

Mezinárodní účast bude na západě Čech vysoká. „V kadetech je to v poměru našich jezdců k zahraničním tak půl na půl, celkem kolem 120 jezdců. Pro závod juniorů kategorie UCI tam je přes 150 přihlášených, ze zahraničí přijedou závodníci z Maďarska, Polska, Srbska, Lucemburka, Německa, Slovenska, Rakouska, Nizozemí, Finska,  Belgie, Estonska, Rumunska, Litvy. Na poslední chvíli vzhledem ke koronavirové pandemii odřekli svou účast cyklisté ze Švédska, Norska, Dánska.

V sobotu čeká kadety Na lopatárně od 16:00 třicet okruhů (33 km) s bodováním v každém pátém okruhu bodování (5, 3, 2 a 1), závěrečné bodování je dvojnásobné. Od 17:30 pojedou junioři 50 okruhů (55 km) se shodným bodováním.

Nedělní silniční závod se pojede na okruhu v Kyšicích. „Je to zvlněný profil klasikářského typu. Kadety čeká od 9:00 sedm kol (74 km) junioři vyrazí trať ve 12:30 a pojedou jedenáct okruhů (133,1 km),“ dodal Petr Kubias.

Šestici jezdců v českých reprezentačních dresech povede reprezentační kouč Tomáš Konečný a pojede i výběr Jihočeského kraje v němž budou naši nejlepší cyklokrosaři. „Je super, že na mezinárodní úrovni ten závod vůbec je,“ zdůraznil Konečný. „Jsem rád, že na startu bude sedm českých týmů a navíc dva výběry. Bylo trochu složitější složit šestici reprezentační, protože jsme nechtěli brát jezdce z týmů, které pojedou (všechna čtyři vrcholová střediska: RKCA, Favorit Brno, Tufo Pardus Prostějov a Dukla Praha a dále olomoucký Mapei Merida Kaňkovský) a zároveň jsme chtěli dát prostor pro co největší počet startujících. V českých barvách tak pojedou Adam Seeman a Matyáš Kopecký, kteří jeli i Bíteš a dále dvojice závodníků KOVO Praha Matyáš Borkovec a Jan Pořízka, Šimon Vaníček z Břeclavi a Jan Frühauf z Tábora,“ řekl Konečný.

A jeden z trenérů našich cyklokrosařů Petr Dlask přidal. „V dnešní době je to zlatý závod a je skvělé, že tam můžeme startovat. V naší sestavě pojedou Matěj Stránský, Matyáš Fiala, Pavel Jindřich, Václav Dostál, Tomáš Doležal a Adam Kubík. Věřím, že mají kvalitní výkonnost a věřím, že dokáží promluvit do pořadí nejlepších,“ řekl Petr Dlask.

Oba nedělní závody budou přenášeny v přímím přenosu na internetu na linku: https://www.youtube.com/watch?v=jtie05iHtgs

Autor článku: Jaroslav Cícha