Silnice

Informace z jednání silniční komise ČSC

Informace z jednání silniční komise ČSC

Čekání na start sezony skončilo minulou sobotu, kdy se uskutečnila česká jarní klasika Brno – Velká Bíteš – Brno. Všichni co se podíleli na organizaci zaslouží obrovskou pochvalu.  Počty nakažených koronavirem sice klesají, ale situace rozhodně není jednoduchá a odložený první závod silničního českého poháru  Škoda Cup 2021 – Brno – Velká Bíteš – Brno vyžadoval velké úsilí, aby se mohl konat. Přesto, že byl první závod seriálu odložen, počasí bylo pořád trochu zimní, závod se ale odjel a měl 185 členný mezinárodní peloton s krásným dojezdem na velodromu v Brně. 

Doufejme, že další závody proběhnou dle kalendáře a  už nebude narušovat závodění na našich silnicích.   Chtěl bych využít této příležitosti a poskytnout cyklistické obci novinky z jednání silniční komise Českého svazu cyklistiky. 

Období mezi koncem sezony 2020 a startem 2021 se Silniční komise ČSC zabývala celou řadou záležitostí, které je potřeba připravit, než se závodní kola zase roztočí.  

Kromě technických a organizačních příprav na sezonu 2021 bych chtěl zmínit, že velkým tématem komise je podpora mladých jezdců.  Sezona 2020 ukázala, že práce tímto směrem se vyplácí a přináší jednoznačné výsledky.  Umístění našich jezdců v důležitých závodech minulé sezony se dále „propsalo“ do angažmá našich talentů do zahraničních teamů.  

Takový pozitivní vývoj je možný jen na základě motivace jezdců, zázemí v jednotlivých teamech  a spolupráce s národním reprezentačním teamem. Hlavně bych zdůraznil zmiňovanou spolupráci.  Ta je naprosto klíčová.   

Abychom posunuli podporu rozvoje mladých jezdců, byly na začátku roku uspořádány výkonnostní testy pro reprezentanty.  Cílem je získat důležitá data o úrovni jednotlivých reprezentantů a do budoucna využívat data jak z reprezentačních testů, tak z testování v jednotlivých teamech.  Je to cesta, jak neztratit kontakt se světovým pelotonem v rozvoji národních talentů, posílit metodiku a mít lepší informace pro nominace na reprezentační akce.  Konkrétně bylo otestováno 13 juniorek a juniorů a plánujeme prohloubit testování i ve spolupráci s jednotlivými  teamy. 

Důležitým momentem bylo uspořádání seriálu virtuálních závodů Škoda eCup 2021, které propaguje novinku v cyklistice.  Nejedná se o čistě silniční záležitost, protože závodí cyklisté a cyklistky napříč celým spektrem disciplín, ale jezdí se na silničních kolech… Velký dík organizátorům za přípravu zajímavého seriálu závodů, kde si s top jezdci mohli měřit svoji výkonnosti i amatéři a to nejen z ČR, ale prakticky z celého světa. Historicky prvními mistry ČR v této nové disciplíně se stali 25.3. 2021 Daniel Turek v ELITE mužů, Martina Sáblíková v ženách a Štěpán Telecký v juniorech.  Plánujeme další pokračování spolupráce se společností Rouvy na jejíž platformě závody proběhly i do budoucnosti.  

COVID stále komplikoval a komplikuje přípravu kalendáře jak domácích závodů, ale i plánování výjezdů naší mládežnické reprezentace.  Epidemiologická situace znemožnila i zorganizování pravidelného soustředění juniorů, které se koná před sezonou v Chorvatsku.  Vyhodnotili jsme epidemiologická rizika a problémy s karanténou jako příliš vysoká a raději jsme rozhodli o alokaci finančních prostředků pro závodního kalendáře v sezoně, kde doufáme, bude příležitost pro juniorskou reprezentaci znovu ukázat svoji sílu.

První taková možnost byla i zmiňovaná česká „primavera“, kde startovala pod vedením národního coache Tomáše Konečného 9 ti členná juniorská reprezentace a byla to perfektní příležitost posbírat zkušenosti a poměřit výkonnost s dospělým pelotonem pro naše talenty.

Kalendář juniorské reprezentace a U23 je pořád velká neznámá u bude nutné velice flexibilně reagovat na všechny přesuny a změny termínů. Doufejme, že se uskuteční maximální počet akcí a že i Mistrovství Evropy v Itálii (https://www.trentino2021cycling.eu) , Olympijské hry a Mistrovství světa v Belgii (https://www.flanders2021.com) proběhnou v plném formátu.  

S pozdravem

Petr Kováč

Předseda silniční komise

Autor článku: Jakub Edr