ČSC

Prvními mistry v e-cyklistice se stali Sáblíková a Turek

Prvními mistry v e-cyklistice se stali Sáblíková a Turek

Historicky první Mistrovství ČR v e-cyklistice zná své vítěze! Jsou jimi Martina Sáblíková (KRS Svratka-CSMV), Daniel Turek (Team Felbermayr – Simplon Wels) a v kategorii juniorů Štěpán Telecký (Favorit Brno)!

Seriál virtuálních cyklistických závodů ŠKODA eCUP 2021 vyvrcholil ve čtvrtek 25.3.2021 finálovým čtvrtým kolem, které bylo zároveň prvním Mistrovstvím ČR v e-cyklistice a které absolvovalo 18 nominovaných závodníků a závodnic na jednotných trenažerech v prostorách autosalonu ŠKODA – Auto Opat v Nupakách u Prahy.

Trať dlouhou 30,5 km na trase jarní klasiky Brno-Velká Bíteš-Brno absolvovalo společně s nominovanými elitními závodnicemi a závodníky republikového šampionátu rovněž téměř 400 závodníků jedoucích online ze svých „obýváků“.  

Krátce po startu v Říčanech čekalo na jezdce první stoupání. Závod výborně rozjel junior Telecký, spolu s ním ve vedoucí skupině bylo trio z Elkov Kasper Matěj Zahálka, Petr Kelemen a Jakub Otruba, nechyběl pochopitelně Turek, který na ergometru absolvoval ze všech nejvíce závodů, a také biker Jan Škarnitzl. Výborně si vedl junior Telecký, který v celkové klasifikaci obsadil šestou pozici.

Na okruhu v Brně zrychli Turek a tempo s ním udrželi pouze Otruba a Škarnitzl, malou ztrátu měl Petr Kelemen. Drobné technické problémy znamenaly, že čelo opustil Otruba. O vítězi se rozhodlo na čtyřkilometrovém stoupání do Veselky, kde čekal na závodníky největší kopec s 8-9 procentním stoupání. Turek se začal mírně vzdalovat, postupně získal náskok dvě stě metrů a potom již v mírném sjezdu do cíle si pohlídal premiérový titul. Druhý skončil Škarnitzl a pro bronz si dojel Otruba.

V reálné cyklistice ještě na mistrovský titul Turek nedosáhl, dnes jej získal alespoň v e-cyklistice. „Je to takové speciální, jeli jsme vedle sebe, atmosféra je jiná jak doma. Bylo to celkem těžké, ale kopce ne tak náročné, které by potřebovali vrchaři. Pomohlo mi, že jsem již jel pět závodů, dokázal využít jízdy v háku. V posledním kopci jsem zlomil i Škarnitzla, přestože jsem viděl, že si vůbec nedával,“ řekl Turek, který dosáhl času 43:09 a o více než dvě minuty překonal rekord tratě.

A stříbrný Škarnitzl přidal. „Jsem spokojen, musím přiznat, že více mi seděl závod do kopce. V posledním stoupání za to Dan vzal a mě se nepodařilo dostat se do háku což rozhodlo.“

To závod žen měl zcela jiný průběh. Olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková prakticky rozhodla hned ve stoupání do Kohoutek. Tam získala náskok, který postupně navyšovala a před druhou Jarmilou Machačovou (Team Dukla) vyhrála o tři minuty. Několikanásobná šampionka  v časovce a silničním závodě doplnila svou sbírku titulů i o titul Mistryně ČR v e-cyklistice. Třetí příčku obsadila Petra Ševčíková (Team Dukla).

„Zkoušela jsem si trať projet doma, ale stejně jsem se v úvodu nechala trochu vyprovokovat a začátek přehnala. Trať pro mě byla velice náročná, závod na Tourmalet byl pro mě jednodušší. Tento způsob závodění mě ale baví, protože mám ráda, když tepovka neklesá,“ řekla Sáblíková.

Juniorský titul si odváží do Brna nadějný závodník Favoritu Brno Štěpán Telecký. „ Před týdnem jsem se vrátil po téměř dvou měsících ze soustředění ve Španělsku a neměl jsem moc času ladit formu na mistrák. A tak jsem mile překvapen nejen dnešním výsledkem ale i tím, že jsem dokázal po celý závod udržet tempo s elitními závodníky, což mě velmi motivuje před závodem Brno – Velká Bíteš – Brno, který budu absolvovat v dubnu společně s reprezentačním týmem juniorů ČR.“

Druhý v závodě juniorů dojel Matyáš Vondráček (ROUVY Specialized Cycling Team) před třetím Reném Zoaitterem (SportRaces Cycling Team ).

Výsledky MČR v e-cyklistice 2021

MUŽI ELITE

1. Turek (Team Felbermayr – Simplon Wels) 43:09, 2. Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli) +14, 3. Otruba +52, 4. Petr Kelemen +59, 5. Zahálka (všichni Elkov Kasper) +1:28, 6. Kraus (Dukla Praha) +2:26.

ŽENY / JUNIORKY

1. Sáblíková (Krs Svratka) 51:18, 2. Machačová +3:03, 3. Ševčíková (obě Dukla Praha) +5:45.

JUNIOŘI

1. Telecký (TJ Favorit Brno) 44:38., 2. Vondráček (ROUVY Specialized Cycling Team) +2:33, 3. Zoaitter (SportRaces Cycling Team ) +3:49

Foto: Michal Sváček

Autor článku: csc-admin csc-admin