Silnice

Závod míru U23 N´Cup Grand Prix Jeseníky

Závod míru U23 N´Cup Grand Prix Jeseníky

V všichni závodníci i příznivci vzhlíží s ohledem na coronavirovou pandemii k silniční cyklistické sezoně roku 2021 s obavami. Přípravy na letošní Závod míru U23 (3. – 6. června) jsou však v plném proudu, organizační výbor bez ohledu na momentální situaci pokračuje v přípravách druhé největší akce v silniční cyklistice v České republice.

Došlo částečně k obměně tratí a měst. Závod míru U23 zahájí ve čtvrtek odpoledne 3. června atraktivním prologem v centru Jeseníku na 3,5 km se startem i cílem na Masarykově náměstí. Následující den bude na programu klasikářská etapa z Jeseníku do Rýmařova a ta doznala několik změn. Tou důležitou je nová vrchařská prémie na Přemyslovském sedle a dvoukilometrový kopec v Maršíkově před nájezdem na nejdelší jedenáctikilometrové stoupání na Skřítek. Etapa má celkem tři velmi zajímavé vrchařské premie – Ramzovské sedlo, Přemyslovské sedlo a Skřítek. V minulosti vítězové této etapy jsou již dnes taková cyklistická esa jako Ital Samuele Battistella, mistr světa do 23 let z anglického Harrogate a člen World tourové stáje Assos Qhubeka.

V sobotu 5. června čeká na mladé závodníky pravá cyklistická dřina a nově se bude odehrávat etapa na trase Bruntál – Dlouhé stráně. Ihned po stratu nečeká závodníky žádná rovina okolo Bruntálu, ale poctivá práce. Jen na okruhu dlouhém 25 kilometrů okolo startovního města nastoupají 340 metrů a to je teprve čekají takové kopce jako Třemešek, Hraběšice a dvakrát velmi náročné stoupání na Dlouhé stráně s cílem hned pod přečerpávací přehradou ve výšce 1350 m. n. m. A vítězové na Dlouhých stráních? Zde snad není potřeba jmenovat úspěchy, vše říkají jména: Marc Hirschi, Lambrecht Bjorg, David Gaudu.

Na závěr v neděli 6. června přichází pořadatelé s novinkou. Start i cíl je sice v Jeseníku, ale tentokrát v centru města na Masarykově náměstí. A opět opravdová cyklistika. Peloton se vydá směrem k Javorníku kde se před městem bude vracet nazpět přes Vidnavu a Mikulovice na Studený Zejf a Chebzí s důležitým sedmikilometrovým stoupáním na Rejvíz. A poté následují strhující horské prémie Příčný vrch, Jelení, Kostelní vrch a závodníci se octnou v Malé Morávce s rychlostní prémií u obecního úřadu. Zde na ně čeká opravdové finále Závodu míru U23. Vrcholy Jeseníků jako Hvězda, Lyra, Videlské sedlo, to je opravdové závěrečné finále.

O náročnosti není potřeba ani trochu pochybovat. Poslední vítězové, kteří se rozhodně neztratili ve světovém pelotonu jsou Slovinec Tadej Pogačar, vítěz Tour de France 2020, Andreas Leknessund, David Gaudu. Není bez zajímavosti, že pravidelně vždy prvních pět závodníků celkového pořadí dostává angažmá ve World Tour týmech.

Pořadatelé věří, že po několika hubenějších letech na Závodě míru U23 zazáří některý závodník v tom nejkrásnějším reprezentačním dresu s českou trikolorou. „Věříme, že výkonnost na to mají,“ řekl šéf organizačního výboru Jaroslav Vašíček.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha