Cyklokros

Nash byla opět zvolena do komise sportovců UCI

Nash byla opět zvolena do komise sportovců UCI

Češka Kateřina Nash a Francouz Steve Chainel byli zvoleni za cyklokros do komis sportovců Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Hlasování se uskutečnilo o uplynulém víkend v rámci mistrovství světa v cyklokrosu v belgickém Ostende. Členové jsou voleni na čtyřleté funkční období, které vstoupí v platnost na volitelném kongresu UCI v roce 2021, který se uskuteční v průběhu silničního mistrovství světa v Belgii a potrvá do další volebního kongresu v roce 2025.

Od roku 2017 má komise sportovců 20 členů, přičemž každá disciplína (cyklokros, para-cyklistika, BMX, cross country, sjezd na horských kolech, trial, BMX Freestyle, silnice, dráha a halová cyklistika) jsou zastoupeni dvěma zástupci, jedním mužem a jednou ženou.

Předsedu komise sportovců UCI, jíž je v současné době Kateřina Nash, volí členové komise a ten zasedá v řídícím výboru UCI, výkonném orgánu federace. Komise má poradní úlohu, která jí umožňuje předkládat návrhy vedení UCI. Oblast činnosti se týká zejména zlepšování podmínek pro závodní činnost, ochrany sportovců ve všech jeho formách, podpora etiky a sportovního chování, navázání přímého spojení s rozhodovacími orgány federace atd.

GHlasovat mohli přihlášení jezdci na MS a z 84 jich tuto možnost využilo 64. Nash dostala 33 hlasů, její protikandidátka Lucinda Brandová z Nizozemí 28. Podobný poměr byl i hlasování mužů – Chainel dostal 34 hladů, Daan Soete z Belgie 27.

FOTO Michal Sváček

Autor článku: Jaroslav Cícha