Cyklokros

Pět nizozemských medailí na úvod cyklokrosového MS

Pět nizozemských medailí na úvod cyklokrosového MS

Nizozemští cyklokrosaři opanovali úvodní den 72. světový šampionát v belgickém Ostende. V závodu žen obsadily ženy v oranžovém kompletní stupně vítězek v pořadí Lucinda Brandová,  Annemarie Worstová, Denise Betsemaová, v závodu mužů bral zlato Pim Ronhaar, druhý skončil obhájce titulu z loňského roku Rayn Kamp a bronz vybojoval Timo Kilelich z Belgie.

Čeští mladí krosaři neuspěli, nejlepší z nich skončil Robert Hula, ale dojel až devětadvacátý. Největší naše naděje Jakub Říman skončil na 37. místě a Šimon Vaníček závod nedokončil, stejně jako jediná Češka na startu Pavla Havlíková.

Tak jak se odvíjela celá sezona, tak skončilo i mistrovství světa. V Ostende obsadily nizozemské cyklokrosařky kromě medailových stupňů ještě páté a šesté místo, mezi ně se dokázala vklínit pouze čtvrtá Američanka Clara Honsingerová.

Hned po startu podle předpokladů opanovaly čelo závodu nizozemské favority Betsemaová, Worstová, Brandová, Yara Kastelijnová. Hned v první zatáčce však podklouzlo kolo úřadující světové šampionce Ceylin Carmen del Alvaradové a přes ní se ve dvacáté vteřině poroučela k zemi také domácí Sanne Cantová a to pro ně znamenalo stop v boji o medaile.

Od druhého kola jezdila na čele s náskokem deseti vteřin Betsemaová, za ní se držely Brandová a Worstová, na čtvrté místo se probojovala Alvaradová. Havlíková, která startovala až ze čtvrté řady, jezdila kolem 35. místa. Na okruhu, který ji ani trochu nevyhovoval se kupředu neposouvala, nakonec pro ze závodu odstoupila.

„V prvním kole mě málem povalila vlna. Byla jsem celá promočená a zmrzla mi půlka těla a již jsem se nerozhýbala. Je to strašné škoda, ale opravdu nešlo jet. Ztratila jsem smysl pro závod, jen jsem přežívala a raději odstoupila,“ řekla Pavla Havlíková.

Po polovině závodu se na Betsemaovou dotáhly Brandová a Worstová, druhou jmenovanou však zpozdil pád v písečné pasáži a to samé se opakovalo ve čtvrtém kole, ale pokaždé se dokázala na čelo vrátit. V posledním kole ale Brandová zaútočila a za ní se udržela pouze Worstová, zatímco Betsemaová ztrácela. Překvapivě se nerozhodlo v písku, ale jedné z posledních zatáček na hipodromu. Worstová se předtím dostala na první pozici, ale v inkriminovaný moment ji soupeřka podjela a Worstové ve snaze zachránit situaci podklouzlo kolo a další pád znamenal rozuzlení zápletky.

Brandová se tak v jedenatřiceti letech dočkala po vítězství v seriálu Světového poháru premiérového titulu světové šampionky, na Worstovou „zbylo“, stejně jako před rokem, stříbro. Pro Betsemaovou je naopak bronz první medailí ze světových šampionátů, loni zlatá Alvaradová dojela nakonec až šestá.

Na startu závodu mužů U23 bylo 45 jezdců z jedenácti zemí a čekalo na ně šest okruhů, ale také pouze teplota dva stupně Celsia a po raním silném dešti i hodně mokrá trať. Kromě domácích Belgičanů byli největšími favority Nizozemci a také britské duo Thomas Mein a Ben Turner, ale dva nejlepší ze závodu SP v Táboře. V elitní desátce skončilo pět domácích jezdců, čtyři Nizozemci a mezi ně s dokázal vtěsnat jen devátý Turner. Poměrně slušně odstartoval z našich Říman kolem dvacátého místa, ale rychle, v první písečné pasáži, se propadl do čtvrté desítky kde byli i Vaníček a Hula.

Na bahnité trati bylo k vidění plno pádů, v písečném úseku se pole závodníků rychle přelévalo. Pád na schodech a technické problémy s kolem znamenaly stop pro Meina, který se propadl až do čtvrté desítky. Nevzdal se, posouval se kupředu, na lepší jak 13. místo v cíli to nestačilo.

Ve třetím kole si na čele získal malý náskok Ronhaar před, van Dijkeem, Kileichem, Vandeboschem a Kamp již ztrácel 12 vteřin. Říman se dokázal posunout kupředu, ale po dalších chybách opět klesal a rozhodně závod neskončil pro něj podle představ. „Bohužel jsem dopadl za očekáváním. Hned po startu jsem se procedil a od prvního kola jsem cítil, že nohy nejsou ideální. Snažil jsem se bojovat, tři kola před cílem jsem šel třikrát k zemi, písek jsem nedokázal projet. Jsem hrozně zklamán a doufám, že příště to snad bude lepší,“ řekl Jakub Říman, který v průběhu sezony předváděl velmi dobré výkony.

Ve čtvrtém kole se začal soupeřům vzdalovat Ronhaar ještě více a v cíli měl k dobru deset vteřin před duem Verstrynge a Kielich, Kamp ztrácel 15 vteřin. Ronhaar jel celý závod konstantně a jako jeden z mála se dokázal vyvarovat chyb. V závěrečném okruhu nasadil Kamp ke stíhací jízdě svého krajana, ale ten si již zlato pohlídal.

První z Čechů se v cíli objevil Hula, ale ze svého umístění příliš nadšen nebyl. „Stál jsem na start skoro v poslední řadě a ten závod byl extrémně těžký, hodně se běhalo. Umístění není nijak super, ale s příliš lepším jsem nepočítal. Nejsem nadšený ani zklamaný,“ řekl Robert Hula.

A reprezentační kouč Petr Dlask byl hodně kritický. „Říman se po slušném startu v písku  zastavil a propadl se k naší zbylé dvojici. Kluci strašně chybovali, ukázalo se, že nemají mezinárodní zkušenosti. Odjeli snad nejhorší závod v sezoně. Výkon, který předvedli, nebyl hodný mistrovství světa,“ řekl Dlask.

Výsledky:

Muži U23:

1.Ronhaar 49:47, 2. Kamp (oba Niz.) +8, 3. Kielich +14, 4. Verstrynge +19, 5. Vandebosch (všichni Belg.) +31, 6. Hendrikx (Niz.) +33, …29. Hula +5:04, 37. Říman +6:36, Vaníček (všichni ČR) nedokončil.

Ženy:

1. Brandová 46:53, 2. Worstová +8, 3. Betsemaová (všechny Niz.) +19, 4. Honsingerová (USA) +52, 5. Kastelijnová +:104, 6. Alvaradová (obě Niz.) +1:12, …Havlíková (ČR) nedokončila.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha