ČSC

Seriál virtuálních cyklistických závodů ŠKODA eCup 2021

Seriál virtuálních cyklistických závodů ŠKODA eCup 2021

Všichni si uvědomujeme, že to, co ještě před rokem bylo bráno jako okrajová záležitost případně hudba budoucnosti, doba „covidová“ v řadě oblastí, a sport nevyjímaje, posunula během krátké doby do reality a každodenní činnosti.

Jednou z rychle se rozvíjejících forem sportovních aktivit jsou i virtuální cyklistické závody na on-line platformách, které jsou otevřené pro cyklisty všech věkových i výkonnostních kategorií. Tento druh e-sportu, do nedávna považovaný za zcela okrajovou a neatraktivní formu cyklistiky, se v dnešní době, poznamenané koronavirem, dostává do popředí jednak jako forma tréninkové přípravy ale také jako forma soutěže, s mnohdy velmi prestižním startovním polem závodníků.

Český svaz cyklistiky na tento trend reagoval již v loňském roce, když během jarního lockdownu zařadil do svého kalendáře dva virtuální závody, kterých se zúčastnilo vedle zvučných jmen českých reprezentantů i široké pole startujících z řad výkonnostních jezdců i veřejnosti. 

Pro letošní rok připravil Český svaz cyklistiky ucelený seriál virtuálních cyklistických závodů ŠKODA eCUP 2021, který je v historii svazu prvním českým  pohárem v e-sportu a proběhne v únoru a březnu 2021 na platformě ROUVY. Seriál bude zakončen oficiálním Mistrovstvím České republiky v e-cyklistice.

Není to však seriál pouze silničáře, naopak je to akce Českého cyklistického svazu napříč všemi disciplínami. „Myslím, že to sice není budoucnost cyklistického sportu, ale jeden z možných směrů v dnešní digitální době. Je to další způsob sportování s možností zapojení aktivní sportovní veřejnosti. Proto jsme tento seriál virtuálních cyklistických závodů ve spolupráci s partnery Škoda Auto a Strabag připravili,“ řekl prezident ČSC Petr Marek.

Kalendář a jednotlivé tratě jsou již stanovené, komentování závodů obstará redaktor ČT Tomáš Jílek. Tratě čtyřdílného seriálu jsou vybrané s ohledem na jejich profil a atraktivnost. Na organizaci a na výběru tratí se podílel především reprezentační kouč Tomáš Konečný. „Z pohledu závodníků to hodnotím jako přínos. Virtuální závody jsme měli již loni a není to špatné, dokonce se uskutečnilo i první mistrovství světa pod hlavičkou UCI. Další nespornou výhodou je, že se jich může zúčastnit prakticky kdokoliv. Jezdí se to na reálných tratích a mě přijde zábavné, moci si zajet na Tournmalet, Stelvio, jet etapy Vuelty a Tour,“ řekl Tomáš Konečný.

První závod seriálu ŠKODA eCUP 2021 se jede v Toskánsku a trať je na rozjetí, více méně po rovině s celkovým převýšením 200 metrů a délkou 27 kilometrů. 

Druhý závod se pojede na Šumavě a trať je náročnější než v úvodním podniku. Je na ní šest kilometrů dlouhé stoupání s celkovou délkou 35 kilometrů.

Třetí závod se pojede ve Francii s výšlapem na slavný Tourmalet a bude to tedy závod zejména pro vrchaře (dojezdy etap Tour a Vuelty). 

Finálový závod bude na trase Velké Bíteše a ten se uskuteční za přítomnosti těch nejlepších z úvodních závodů. Bude to zároveň první e-mistrovství ČR a budou se udělovat mistrovské dresy pro ženy, muže a juniory. Tento závod se pojede na stanoveném místě a na stejném typu trenažéru a startovat na něm bude moci 15-20  závodníků z předních míst seriálu. Účastnit se jej samozřejmě budou moci i další závodníci online doma. Postupový a nominační klíč na ŠKODA eCUP – mistrovství ČR se teprve dolaďuje a včas bude oznámen.

Program a trasy ŠKODA eCUP 2021

11. února: ŠKODA eCUP 2021 Toskánsko – https://my.rouvy.com/virtualni-trasy/detail/37001

18. února: ŠKODA eCUP 2021 Šumava – https://my.rouvy.com/virtualni-trasy/detail/32452

4. března: ŠKODAa eCUP 2021 Tourmalet – https://my.rouvy.com/virtualni-trasy/detail/56020

25. března: ŠKODA e-MČR 2021 Brno – Velká Bíteš – Brno – tato trať se ještě připravuje, ale bude část závodu na trase Říčany – Brno – Říčany a bude dlouhá 30 kilometrů.

Start všech závodů bude vždy v 18:00h.

Přihlásit na jednotlivé závody se můžete zde:

ŠKODA eCUP 2021 | Toskánsko https://my.rouvy.com/onlinerace/live/42823 https://registrace.sportsoft.cz/registration.aspx?e=1804

ŠKODA eCUP 2021 | Šumava https://my.rouvy.com/onlinerace/live/42824 https://registrace.sportsoft.cz/registration.aspx?e=1805

ŠKODA eCUP 2021 | Tourmalet https://my.rouvy.com/onlinerace/live/42825 https://registrace.sportsoft.cz/registration.aspx?e=1806

ŠKODA eMČR 2021 | Brno https://my.rouvy.com/onlinerace/live/42826 https://registrace.sportsoft.cz/registration.aspx?e=1807

Autor článku: Jaroslav Cícha