Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích aneb 1,5 m zachraňuje životy!!

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích aneb 1,5 m zachraňuje životy!!

Cyklisté vs. motoristé. Téma, které je častým jablkem sváru napříč společností. Přitom je třeba si uvědomit, že jak motorista, tak cyklista je účastník silničního provozu a na silnici zkrátka patří obě skupiny.

Dodržování bezpečné vzdálenosti 1,5 m mezi vozidlem a cyklistou je předmětem mnoha iniciativ. V České republice je nejznámější kampaň Romana Kreuzigera a dalších známých osobností, která názorně ukazovala nebezpečí pro cyklisty na silnici při nedodržení potřebné distance.

Za přečtení rozhodně stojí článek Tomáše Kindla s názvem „Zpomalte, pár vteřin za zničené životy nestojí“.

https://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=37622

Potěšujícím faktem je, že v poslanecké sněmovně proběhlo již druhé čtení novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, ve které je zakotvena definice bezpečného bočního odstupu při předjíždění cyklisty nejméně 1,5 m (alternativní návrh 6282 obsahuje navíc zvláštní vzdálenost nejméně 1 m v místě s nejvyšší dovolenou rychlostí do 30 km/h).

Nutno zdůraznit, že nejde o novou povinnost, ale pouze o definici stávající povinnosti, která má pro řidiče především edukativní a preventivní význam.

O návrhu novely zákona by se mohlo tedy hlasovat již za měsíc. Tomu ještě bude v nejbližších týdnech předcházet jednání garančního hospodářského výboru, který k návrhu bude zaujímat své stanovisko.

Pozměňovací návrhy poslanců k zákonu:

Autor článku: csc-admin csc-admin

Související

Doporučené