Cyklokros

Šampionát Štybarovi zapadl do přípravy

Šampionát Štybarovi zapadl do přípravy

Před začátkem sezony říkal Zdeněk Štybar, že cyklokrosy jezdit vůbec nebude. Skutečně ani o vánočním turné se ani jednou, oproti minulým letům, v terénu neobjevil. Ale teď je vše jinak. V neděli 31. ledna se v Ostende v Belgii postaví v českém reprezentačním trikotu na start světového šampionátu. Lepší zprávu si čeští příznivci cyklokrosu v zatím hodně nevydařené sezoně snad ani nemohli přít.

Poslední start na cyklokrosovém MS Štybar absolvoval v roce 2014 v Hoogerheide, kde získal své třetí elitní zlato. Kromě toho má ve své sbírce i dvě stříbra, dva tituly mistra světa kategorie U23 a dva bronzy z kategorie juniorů, sedmkrát vyhrál domácí šampionát, ale poslední roky se věnuje silnici a jen ojediněle startoval v cyklokrosu.

Na důvody tohoto příjemného sdělení jsme se Zdeňka Štybara zeptali a on tradičně ochotně odpověděl na několik otázek.

Poprvé jste startoval MS před 19 lety, vzpomenete si na to ještě?

Hodně často. Vím, že předtím jsem měl vždy kolo značky kovařík a já obdivoval kola od moratti, ale ty ceny byly neuvěřitelné. Taťka mi řekl, že až budu dobrý, tak že mi ho koupí a tehdy v Zolderu jsem na něm jel poprvé, protože taťka splnil co slíbil. Navíc jsem si mohl půjčit od Jirky Pospíšila kola zipp, ale měl jsem strašný strach, abych je nezničil a říkal jsem, že na nich nepojedu. Nakonec jsem na nich jel, ale pro jistotu jsem je nafoukal o trochu více, abych ráfek neprorazil.

Poslední cyklokros jste absolvoval někdy před rokem…

Ano, to bylo v rámci přípravy před rokem 4. ledna.

Připravujete se na silniční sezonu. Na krosovém kole jste toho asi moc nenajezdil…

V listopadu, když bylo trochu volna, tak jsem v terénu párkrát jel. Ale od 6. prosince do pátku jsme byli na soustředění ve Španělsku a tam to bylo jen na silničce. Na krosovém kole jsem seděl opět v pondělí a ve čtvrtek se vypravím na trať v Ostende, ale vrátím se ještě domů. Do dějiště MS přijedu další den a v pátek a sobotu si projedu trať, potřebuji si hlavně očichat techniku.

Na jakém kole pojedete?

Na tom svém modrém speciallizedu na němž jsem jezdil loni. Nyní to bylo strašně rychlé, nesháněli jsme nic. Zrušilo se nám týmové soustředění v Portugalsku, a tak se to rozhodlo rychle. Tento týden bych stejně tolik intenzivně netrénoval a nějak to dobře zapadlo abych byl tento víkend v dobré formě.

Trénujete s Mathieu van der Poelem. I cyklokros?

Když jsem v Belgii, tak spolu jezdíme často, při prvním lockdownu prakticky každý den. Ale jen na silnici a párkrát na biku.

Fyzicky jste připraven určitě dobře, ale co krosová praxe?

Určitě to bude něco jiného, ale spoléhám na to, že trať si najedu na oficiálních trénincích a v neděli ještě před závodem. Nikdy jsem nebyl specialista na písek, ale ten okruh není až tak technický. Mohlo by mi to sednout, ale start bude alfou a omegou. Já budu někde v poslední řadě a teprve poté se uvidí co jde udělat.

Na start MS asi nepůjdete s medailovými ambicemi...

O ambicích moc nepřemýšlím, jedu na šampionát s tím, že si chci zazávodit, ale také s tím, že ze sebe vyždímám vše. Je utopie si myslet, že tam skočím bez rytmu a budu bojovat o medaile. Mathie a Wout (van der Poel a Aert) jsou někde jinde, za nimi je prakticky vždy stejná skupina jezdců na přibližně shodné úrovni. Kdybych chytil start, tak v té skupině bych mohl být, ale těžko říci dopředu.

S čím budete spokojen?

S tím, že si závod užiji a výsledek přitom nebude hrát roli. Jedu si nasát tu skvělou atmosféru mistrovství, to mi chybí a moc se na to těším.

FOTO Michal Červený

Autor článku: Jaroslav Cícha