Cyklokros

Štybar pojede MS v Ostende

Štybar pojede MS v Ostende

Nejúspěšnější český cyklokrosař historie Zdeněk Štybar absolvuje v českém trikotu letošní mistrovství světa. To se uskuteční 30. a 31. ledna v belgickém Ostende. Na mistrovství světa bude Štybar startovat po sedmileté pauze, naposledy jel v roce 2014 v Hoogerheide kde vybojoval své třetí elitní zlato.

Celkem bude startovat sedm českých reprezentantů. Spolu se Štybarem pojede v elitní kategorii úřadující šampion Michael Boroš, mezi muži U23 pak trojice Jakub Říman, Šimon Vaníček, Robert Hula. Na startu elitního závodu žen bude Pavla Havlíková, v kategorii U23 pojede Tereza Vaníčková. Nominaci oznámil reprezentační kouč Petr Dlask po závěrečném závodu SP v Overijse.

„Nominováni byli jezdci, kteří mají výkonnost na absolvování MS v jejich kategoriích. Mistrovství světa není o získávání zkušeností, jak je tomu v případě závodů Světových pohárů. Nikdo další nemá takovou výkonnost, aby mohl na světovém šampionátu startovat,“ řekl Petr Dlask.

A k účasti Štybara zdůraznil.  „Zdeněk zvážil situaci. Několikrát se mu měnil závodní program, silniční sezona se neustále odkládá. Jezdil v intenzitě a volal, že by chtěl jet. Je to pro nás skvělá zpráva, se svými zkušenostmi a přípravou, kterou má za sebou bude jistě skvěle připraven. Je to stratég a když vidí, že silniční sezona je v nedohlednu, tak si přípravu zpříjemní startem na světovém šampionátu. Těšíme se na jeho výkon a věříme, že je to před šampionátem v Táboře za tři roky dobrá zpráva pro mladé závodníky. A také ukázka toho, jak ze silniční přípravy lze odjet světový šampionát v cyklokrosu.“

A pokračoval. „Všichni byli zvyklí, že jezdil pro medaile, ale letos si do krosu jen odskočí a nemůže se porovnávat v dvěma nejlepšími van Aertem a M. van der Poelem. Ale s ostatními je schopen se poprat a zavzpomínat na své cyklokrosové časy. Mrzí mě, že nemohou startovat juniorské kategorie, pro něž je jistě vzorem,“ dodal Petr Dlask.

Česká výprava odcestuje mistrovství světa ve čtvrtek ráno, zítra všichni absolvují povinně testy na covid-19.

FOTO Michal Červený

Autor článku: Jaroslav Cícha