Cyklokros

Finále SP cyklokrosařů pro Alvaradovou a van Aerta

Finále SP cyklokrosařů pro Alvaradovou a van Aerta

Závěrečný pátý díl Světového poháru v cyklokrosu ovládly v belgickém bahně v Overijse nizozemské ženy a domácí muži Belgie. Závod mužů vyzněl nejlépe pro Wouta van Aerta, mezi ženami byla nejlepší jeho krajanka Ceylin del Carmen Alvaradová. Celkový triumf oslavila mezi ženami dnes druhá Lucinda Brandová (Niz.) a mezi muži van Aert.

Z našich reprezentantů byl nejlepší Michale Boroš na 30. místě, mezi ženami překvapivě skončila o dvě místa před úřadující mistryní ČR Pavlou Havlíkovou krosařka kategorie U23 Tereza Vaníčková na 45. místě, ale mezi závodnicemi své kategorie byla devatenáctá.

 Závod žen byl podle předpokladů jasnou záležitostí Nizozemek. Hned od startu se usadily na čele, a tak to vydrželo až do cíle. Před blížícím se světovým šampionátem ale ukázaly rostoucí formu Angličanky Anna Kayová a Evie Richardsová, které obsadily sedmou resp. osmou příčku. Tradičně pomalý start měla Američanka Clara Honsingerová, ale nakonec bojovala o stupně vítězek, ovšem těsně ji udolala Manom Bakerová z Nizozemí.

Tempo ve třetím kole diktovala Brandová, ale těsně za jejím kolem se držely Alvaradová, Bakkerová a další Nizozemka Betsemaová, vítězka minulého závodu z Hulstu. Ve čtvrtém kole již Alvaradová a Brandová jely samy na čele, do závěrečného kola vjížděšly bok po boku Brandová s Alvaradovou, osm vteřin za nimi Honsingerová a Bakkerová

V první polovině kola však Alvaradová hodně zrychlila a Brandovou setřásta a jasně vyhrála. V závěru došlo na český minisouboj o nejlepší naši závodnici a překvapivě v něm měla navrch Vaníčková, která se dostala před mistryni republiky Havlíkovou.

„Nemohu se na to vymlouvat, strašně jsem si závod protrpěla, Nejsem žádný běžec a zde v tom blátě se běhalo až příliš. Doufám, že příští týden na světovém šampionátu to bude lepší,“ řekla Pavla Havlíková.

Van Aert na domácí trati završil úspěšně své účinkování v letošním pětidílném seriálu. Vyhrál s naprosto přesvědčivým náskokem 1:03 před svým největším rivalem Mathie van der Poelem z Nizozemí a stejně bezpečně ovládl i celý seriál. Třetí dnes skončil třetí ze silné trojky Thomas Pidcock z Británie a všichni ukázali, kdo je největšími favority na světový šampionátu

Z našich jezdců byl klasifikován mistr republiky Michael Boroš na třicátém místě se ztrátou dvou okruhů, zbylý kvartet Jakub Říman, Daniel Mayer, Robert Hula a Šimon Vaníček rozhodčí před cílem čtvrtého kola odvolali ze závodu pro velkou ztrátu.

Van Aert hned od začátku naznačil, že touha po celkovém triumfu je u něj velká. Již po dvou kolech měl k dobru na M. van der Poela deset vteřin, třetí Pidcock již ztrácel půl minuty, těsně za ním jeli Michael Vanthourenhout a Toon Aerts (oba Belg.) a tak to vydrželo, až na rozdíly, do cíle. Až ve čtvrté desítce jezdil od začátku Boroš,  Říman, Mayer, Vaníček a Hula se pohybovali kolem padesátého místa ve startovním poli 64 jezdců.

Na velice těžkém okruhu plného bláta a s mnoha úseky na nichž museli jezdci běhat s kolem na ramenou, se pole rozdělilo, takže závodníci jezdili prakticky osamoceně. Van Aert od druhého kola se všem soupeřům vzdálil a svůj náskok sice pomalu, ale jistě postupně navyšoval.

Pořadí za ním se prakticky neměnilo. Třetí Pidcock již po čtyřech okruzích ztrácel minutu a za ním bylo pět Belgičanů. O pár míst si dokázal v polovině závodu polepšit i český šampion Boroš, to však již zbylá česká čtveřice v depu a on sám je následoval o dvě kola ze stejného důvodu později.

„Start se mi nepovedl, nemohl jsem se dostat do tempa, možná to bylo i tím, že jsem minulý týden nezávodil. Když jsem se rozjel, tak již bylo pozdě, v takové konkurenci již lze ztrátu dohnat jen velice těžko,“ řekl Michael Boroš.

V šestém kole stáhl M. van der Poel ztrátu na van Aerta na deset vteřin, ale to bylo vše, co mu Belgičan povolil. Opět dokázal zrychlit a rázně ukázal, kdo je dnes bahnivým králem. Ve druhé polovině závodu nasadili větší obrátky i Nizozemci Lars van der Haar a Corne van Kessel a posunuli se na šesté a osmé místo a ukázali, že před MS je nelze podcenit.

Výsledky:

Ženy:

1. Alvaradová 49:48, 2. Brandová +20, 3. Bakkerová (všechny Niz,) +21, 4. Honsingerová (USA) +34, 5. Betsemaová (Niz.) +40, 6. Cantová (Belg.) +48, …45. Vaníčková +7:35, 47. Havlíková +7:53, 54. Ungermanová, 55. Švihálková (všechny ČR) obě -2 kola.

Konečné pořadí SP:

1.Brandová 180, 2. Alvaradová 142, 3. Betsemaová 129, 4. Honsingerová 102, 5. Vasová (Maď.) 86. 6. Cantová 86.

Muži:

1. van Aert (Belg.) 1:05:57, 2. M. van der Poel (Niz.) +1:03, 3, Pidcock (brit.) +2:07, 4. M. Vanthourenhout +2:24, 5. Toon Aerts (oba Belg.) +2:39, 6. van der Haar (Niz.) +3:26, …30. Boroš -2 kola, 47. Říman, 50. Mayer, 55. Hula, 58. Vaníček (všichni ČR) všichni -4 kola.

Konečné pořadí:

1.van Aert 165, 2. M. van der Poel 140, 3. M. Vanthourenhout 128, 4. Toon Aerts 108, 5. Hermans (Belg.) 96, 6. van Kessel (Niz.) 91, …43. Boroš 3.

FOTO Petr Dlask

Autor článku: Jaroslav Cícha