Olympionik Opavský oslavil devadesátiny

Olympionik Opavský oslavil devadesátiny

V pondělí 11. ledna oslavil olympionik Jiří Opavský významné životní jubileum, když se dožil devadesáti let. S cyklistikou začal v roce 1949 v Brně v SK Židenice, o dva roky později přestoupil do Dukly Praha. Již v roce 1952 se připravoval na olympijské hry v Helsinkách, kam nakonec neodjel, ale o čtyři později se již nominoval na OH v Melbourne, kde se umístil ve stíhačce družstev společně s Jaroslavem Cihlářem, Františkem Jursou a Jiřím Nouzou na pátém místě.

Jiří Opavský byl i výborným rychlobruslařem a později i silničářem. Dostal se i do širší nominace na zimní olympijské hry v roce 1956, které se konaly v italské Cortině d’Ampezzo a dokonce i na další letní OH v Římě v roce 1960. Účast mu však vždy ´o vlásek´ unikla. V roce 1959 měl startovat na Závodě míru, ale z osobních důvodů však účast odmítl. Jiří Opavský se stal devětkrát mistrem ČR na dráze.

V roce 1962 ukončil závodní činnost a v roce 1968 emigroval do Švédska. Zde v 45 letech začal se závodní činností v kategorii Old boys ingre. Získal pak celkem 44 titulů mistra Švédska na silnici a v časovce, třikrát se stal mistrem Evropy na silnici a osmkrát mistrem světa v kategoriích masters. V současné době žije Jiří Opavský v Jižních Čechách, je členem pražského klubu KOVO Praha.

FOTO KOVO Praha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autor článku: Jaroslav Cícha

Související

Doporučené