Cyklokros

Havlíková má osmý, Boroš čtvrtý cyklokrosový titul

Havlíková má osmý, Boroš čtvrtý cyklokrosový titul

Domácí cyklokrosový šampionát, který se dnes uskutečnil ve středočeských Jabkenicích, přinesl tituly největším favoritům. Nejprce Pavla Havlíková … si dojela již pro rekordní osmé zlato, v závodě mužů vyhrál počtvrté Michael Boroš (ČEZ Cyklo team Tábor). Ten se na český trůn vrátil po roční pauze, když před rokem skončil v Jičíně třetí. Spolu s ním brali medaile stříbrný Tomáš Paprstka (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) a třetí Josef Jelínek (Cyklostar Trek Pirelli), který byl nejlepší z jezdců U23.

Start měl nejlepší Paprstka a Jelínek, vepředu byli i další jezdci kategorie U23 Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Jakub Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav). Hned první překážky však znamenaly stop pro jednoho ze spolufavoritů Adama Ťoupalíka (Elkov Kasper). Nejprve měl pád po hned startu, když špatně našlápl pedál a definitivní konec přišel za necelou minutu, když po první přeskočené kládě do druhé najel přímo, poroučel se přes řidítka a zlomil přední kolo. Tím pro něj závod skončil stejně jako sen o zisku druhého titulu.

Boroš na posledních sedmi šampionátech stál vždy na stupních vítězů a dnes tuto sérii prodloužil. Po vlažnějším začátku, když v cíli úvodního kola byl šestý, se již ve druhém kole propracoval do vedení. Nicméně Paprstka, čtyřnásobný vítěz domácího poháru se vzdát nechtěl, ale od třetího kola se mu Boroš přece jen začal vzdalovat a před Paprstku se naopak dostal Jelínek.

Boroš po podklouznutí předního kola ve třetím okruhu musel rovnat řidítka a Jelínek s Paprstkou se před něj dostali. Zatímco Paprstku dokázal Boroš předjel vzápětí, Jelínek na nic nečekal a ujížděl dál s malým náskokem. Ale i toto manko dokázal Boroš zlikvidovat a pak si již jel v poklidu pro nejcennější medaili. Svůj náskok na velice fyzicky náročné trati navyšoval pomalu, ale jistě. Na druhém místě se usadil po překonání malé krize Paprstka a neochvějně si po letech 2017 a 2019 dojel pro své třetí stříbro, ale spokojen byl jistě i Jelínek, který po loňském čtvrtém místě v Jičíně získal první medaili mezi elitními jezdci.

Obrovskou pochvalu ale jistě zaslouží i dva naši nejlepší junioři Matěj Stránský (IVAR CS – Author Team) a Pavel Jindřich (TJ Stadion Louny) startující mimo závod. Drželi se mezi těmi nejlepšími a když je pořadatelé odvolávali těsně před cílem z trati, tak jeli na třetím resp. čtvrtém místě.

„Jednoduché to určitě nebylo, trať byla rozblácená, fyzicky náročná a trestala každou chybu. Dnes mi to ale sedělo a nezpanikař jsem ani když jsem ve třetím kole přišel o vedení po podklouznutí. Poté co jsem si Tomáše a Pepu v těžkém úseku dojel, tak jsem pokračoval již v klidu a soustředil se na svoji jízdu,“ řekl v cíli již čtyřnásobný šampion Michael Boroš.

Nestárnoucí Havlíková opět kralovala. Poprvé jedoucí v novém dresu celku LAWI junior team, vybojovala svůj již osmý mistrovský titul a osamostatnila se tak na čele medailového pořadí, když dosud se se sedmi tituly o vedení dělila s Radomírem Šimůnkem starším a Zdeňkem Štybarem.

Obhájkyně zlata Havlíková se hned po startu usadila na vedoucí pozici a dala soupeřkám jasně vědět, že je opět připravená bojovat o nejcennější medaili. A v cíli prvního okruhu se s ní držela již jen Nikola Nosková (SD Worx), která si na šampionát odskočila ze soustředění svého týmu ve Španělsku. Pouze ony dvě dokázaly okruh dlouhý 2730 metrů zajet po deset minut, třetí Karla Šťěpánová (Maloja Pushbikers MTB) již měla odstup 12 vteřin.

Ve druhém se Nosková ještě držela Havlíkové, ale jejich náskok na třetí Štěpánovou narostl na téměř půl minuty, o dalších patnáct vteřin byly zpět obhájkyně loňského stříbra Nikola Bajgerová (Dukla Praha) a bikerka Tereza Tvarůžková (Expres CZ- Tufo Team Kolín).

Ve třetím okruhu z pěti se již Havlíkové ale podařilo trochu Noskové poodjet a v cíli měla před ní k dobru deset vteřin. Při nájezdu do posledního kola Havlíková zvýšila svůj náskok před Noskovou na půl minuty a třetí Štěpánová měla manko minutu dvacet. Sedmatřicetiletá Havlíková jako jediná stále jezdila okruh pod deset minut a i ve svém věku mnohem mladší soupeřky držela s přehledem za svými zády.

Mladá Vaníčková si dobře rozvrhla své síly a v posledním kole zdramatizovala boj o bronz, když dokázala dojet Štěpánovou. Ta si ale svoji premiérovou medaili v cyklokrosu již vzít nechtěla nechat. V závěru okruhu dokázala najít zbytky sil a dojela si pro bronz. 

„Já nevím co na to říci, prostě se to podařilo. Před startem jsem i věřila hodně, ale měla strach, abych to nezakřikla, jak se mi to několikrát stalo. Celý závod jsem myslela na těžce zraněné mechanika Michala Hengala a tento titul je především pro něho. Byla jsem ráda, že trať je náročná fyzicky i technicky. Jela jsem na jistotu a měla to celý čas pod kontrolou,“ řekla Pavla Havlíková.

„Já jsem si na šampionát jen odskočila, přiletěla jsem ze Španělska až včera večer a vůbec jsem nečekala, že bych mohla bojovat o medaili. Proto jsem hodně spokojená, ke konci to bylo již hodně náročné. Závod jsem nebrala tak, že jedu pro zlato, neměla jsem na sebe žádný tlak, byl to pro mě závod o pohodě a brala jsem jej hlavně jako zpestření před náročným soustředěním,“ řekla Nikola Nosková

Výsledky:

Muži:

Muži:

1. Boroš (ČEZ Cyklo team Tábor) 1:00:52, 2. Paprstka (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +22, 3. Jelínek (Cyklostar Trek Pirelli) +1:04, 4. Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav) +1:40, 5. J. Ťoupalík (Elkov Kasper) 1:45, 6. Vaníček (ČEZ Cyklo team Tábor) +3:26.

Výsledky:

Ženy:

1.Havlíková (LAWI junior team) 49:47, 2. Nosková (SD Worx) +51, 3. Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) +1:34, 4. Vaníčková (Brilon Racing Team Mb) +1:54, 5. Bajgerová (Dukla Praha) +2:17, 6. Tvarůžková (Expres CZ- Tufo Team Kolín) +2:20.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha