Cyklokros

M. van der Poel a Betsemaová slavili v Hulstu

M. van der Poel a Betsemaová slavili v Hulstu

Dvě vítězství na domácí trati ve čtvrtém závodu seriálu Světového poháru cyklokrosařů  v Hulstu slavili nizozemští jezdci. Na nejvyšší stupeň vystoupili  Mathie van der Poel a Denise Betsemaová, z české trojice skončil nejlépe Michael Boroš na 29. místě, ženy Pavla Havlíková a Tereza Vaníčková obsadily 32. resp. 41. místo.

V úvodu závodu mužů se na čele v první desítce poskládalo šest Belgičanů a čtyři Nizozemci, naopak po technických problémech po startu Boroš uzavíral startovní pole dvaapadesáti jezdců, v cíli prvního kola již byl čtyřicátý, ale každý posun pro něj byl složitý.

Očekávaný souboj M. van der Poela s vítězem minulého závodu z Dendermonde Woutem van Aertem se nekonal. Po cíli prvního okruhu ujel všem M. van der Poel, který měl za sebou náročný program, když jel a vyhrál 30. prosince v Bedene, 1. ledna v Baalu a v sobotu v Cullegemu. Pronásledovalo jej belgické trio Toon Aerts, van Aert a Michael Vanthourenhout, na pátou pozici se posunul Brit Thomas Pidcock.

Mathieu van der Poel v cíli druhého kola již měl náskok dvaceti vteřin, za další okruh zvýšil odstup na 38 vteřin, na nic nečekal a strojovým tempem ukazoval všem, kdo je dnešním králem.  Boroš se propracoval na 35. místo, v polovině závodu byl třicátý, ale rozestupy před ním již byly větší, navíc jej na krátkém okruhu rozhodčí tři kola před cílem ze závodu odvolali.

Ze skupiny za M. van der Poelem překvapivě začal ztrácet van Aert, nejsilnější se z adeptů na další místa na stupních vítězů zdál Pidcock. Ovšem van Aert krizi překonal a rychle se dostal na druhou pozici a naopak kontakt ztratil Toon Aerts. V osmém kole vypadl z boje o stupně vítězů i Michael Vanthourenhout, náskok M. van der Poela se ustálil na minutě a půl a bezpečně si dojel pro letošní druhý seriálový triumf. O jeho nadvládě svědčí i to, že byl nejrychlejší v každém z deseti okruhů. Za ním nakonec skončil stříbrný van Aert, třetí projel cílem Pidcock.

Souboj nizozemských cyklokrosařek se zbytkem světa i tentokrát vyzněl jasně pro ´oranjes´, oproti minulým závodům však vyhrála některá jiná, než dosud jasně dominující Lucinda Brandová, domácích závodnic bylo v elitní desítce sedm!

Hned po startu se na čele usadily Betsemaová, Annemarie Worstová, Brandová, Ceylin del Carmen Alvaradová, Marianne Vosová (Niz.), Blanka Kata Vasová z Maďarska a Sanne Cantová z Belgie. V úvodu třetí desítky se po startu až ze čtvrté řady pohybovaly Havlíková a Vaníčková, ale v cíli prvního kola již česká šampionka Havlíková měla minutovou ztrátu, Američanka Clara Honsingerová jela kolem 15. místa.

Ve druhém kole se začala vzdalovat všem Betsemaová, za ní zbyla dvojice Alvaradová a Worstová následovány Brandovou. V cíli třetího okruhu již měla Betsemaová k dobru na druhou Brandovou 21 vteřin, již šestá byla Honsingerová. S vývojem závodu se nehodlala smířit Brandová a pustila se do stíhání Betsemaové, ale podařilo se jí pouze setřást své další krajanky, ovšem Betsemaová, jedoucí dnes bezchybně, byla tentokrát nad její síly. Naopak svůj náskok navyšovala a nakonec vyhrála s minutovým náskokem.  Havlíková jezdila celý závod kolem třicítky.

„Jsem straně naštvaná, těsně přede mnou pustili rozhodčí do závěrečného kola holku jedoucí těsně přede mnou, mě již ne. Závod to byl nahoru a dolu, navíc vítr a dost se to ucpávalo. Když se mi zdálo, že bych se mohla rozjet, tak již nebylo kam. Strašně mě to mrzí, bylo to rychlé i k trochu blátivé a strašně náročné,“ řekla Pavla Havlíková.

Výsledky:

Ženy:

1.Betsemaová 53:06, 2. Brandová +1:02, 3. Alvaradová +1:09, 4. Worstová (všechny Niz.) +1:26, 5. Vasová (Maď.) +1:57, 6. Honsingerová (USA) +2:10, …32. Havlíková -2 kola, 41. Vaníčková (obě ČR) -3 kola.

Pořadí po čtyřech závodech:

1. Brandová 150, 2. Betsemaová 108, 3. Alvaradová 102, 4. Vasová 83, 5. Honsingerová 80, 6. Cantová (Belg.) 66.

Muži:

1.M. van der Poel (Niz.) 1:05:27, 2. van Aert (Belg.) +1:31, 3. Pidcock (Brit.) 1:49, 4. M. Vanthourenhout +2:41, 5. Toon Aerts (oba Belg.) +3:07, 6, van der Haar (Niz.) +3:19, …29. Boroš (ČR) -3 kola.

Pořadí po čtyřech závodech:

1. van Aert 125, 2. M. van der Poe 110, 3. M. Vanthourenhout 106, 4. Toon Aerts 87, 5. Hermans (Belg.) 78, 6. van Kessel (Niz.) 73, …41. Boroš 3.

FOTO Milan Hollosi, Eduard Erben

29.11.2020 Světový pohár v cyklistice Tábor World Cup cyclo cros photo by CPA

Autor článku: Jaroslav Cícha