Cyklokros

Jen trojice Čechů na SP cyklokrosařů v Hulstu

Jen trojice Čechů na SP cyklokrosařů v Hulstu

Světový cyklokrosový pohár bude pokračovat v novém roce svým čtvrtým dějstvím v nizozemském Hulstu. Česká účast bude tentokrát hodně chudá, nepojedou reprezentanti kategorie U23, takže na startu bude pouze elitních závodníků v klubových barvách.

Mezi muži se pokud podruhé bodovat Michale Boroš, který se o bodované pětadvacítky ostal poprvé před týdnem v belgickém Dendermonde, kde skončil na 22. místě.  V závodě žen pojedou Pavla Havlíková a Tereza Vaníčková.

V důsledku pandemie Covid-19 organizátoři připravili nový okruh. Zatímco dříve se jezdil kolem městských hradeb, tentokrát na závodníky čeká trať za městem. Boroš a Havlíková absolvují jako poslední přípravu dnes závod ve švýcarském Hittnau, pojedou třetí dílu seriálu EKZ cross.

Hlavním tahákem bude opět souboj dvojice suverén krosových tratí domácího Nizozemce Mathieu van der Poel s Belgičanem Woutem van Aerta. Ve třetím dílu seriálu SP v belgickém Dendermonde kraloval jasně van Aert, když v bahně vyhrál s náskokem 2:49. V novoročním klání na GP Svena Nysem v Baalu však slavil těsnou výhru o osm vteřin M. van der Poel a bilanci vzájemných soubojů opět vrátil na svoji stranu když vede 3:2. Mezi ženami bude nejspíše bojovat o nejvyšší příčky plejáda skvělých domácích závodnic, ale pozor si musejí dát na skvěle jezdící Američanku Claru Honsingerovou a neustále se lepšící devatenáctiletou Maďarku Katu Blanku Vasovou, které v Bredene 30. prosince vyhrála svůj první velký závod.

Na ČT sport mohou příznivci klání vidět tentokrát večer ze záznamu – od 20:50 se vysílá závod žen, souboj mužů pak začíná ve 22:40.

FOTO pořadatel Hulst

Autor článku: Jaroslav Cícha